MENY menu

Mejerier söker ekoproducenter

Flera av landets mejerier letar nu aktivt efter fler ekoproducenter. Även hos Arla börjar man fundera på om man börjar se ett slut på rekryteringsstoppet.

Rekryteringsstoppet för ekomjölksproducenter hos Arla har varat i fyra år och de andra mejerierna följde efter, eller var väldigt restriktiva med att ta in nya ekoproducenter. Arla hade ett överskott om 50 procent av den invägda ekomjölken, som minskats till knappt 30 procent vid utgången av 2013. Även de andra mejerierna hade mer ekomjölk än vad de kunde sälja. Nu verkar dock kartan vara på väg att ritas om när det gäller tillgången på ekomjölk. Även om man hos Arla inte direkt vill börja prata om att det är dags för en ny rekryteringsomgång så börjar man i alla fall så smått fundera i de termerna.

- Vi har ju en del på gång under våren här som kan göra att ekoförsäljningen skjuter iväg ytterligare. Då kan bristen komma snabbt, säger Ann Freudenthal, ekoansvarig hos Arla.

Hos Skånemejerier säljer man nu slut på den invägda ekomjölken och en förfrågan har gått ut till leverantörerna om man kan öka sin produktion. Även Norrmejerier, där ekoförsäljningen ökat med 14 procent under januari, undersöker möjligheterna att få in mer ekomjölk i produktionen.

Hos Falköpings Mejeri kommer man också försöka få in mer ekomjölk:

- Vi har fått brist på ekologisk mjölkråvara och kommer nu i dagarna att gå ut med information till våra producenter om att vi gärna vill ha nya ekoproducenter, säger Thomas Andersson, vd Falköpings Mejeri.

Nyheten är hämtad från Ekoweb

Bli medlem i Ekologiska Lantbrukarna


"Ekologiska Lantbrukarna påverkar politiken så att vi ekobönder kan få bättre ekonomi på gårdsnivå, därför är jag medlem."

Bengt Edsgård KRAV-grisbonde

KONTAKTA OSS

Ekologiska Lantbrukarnas kansli
nås på telefon 010-750 08 55 eller
via mail kansliet@ekolantbruk.se

TELEFONTIDER

Måndag: stängt
Tisdag: 8-12
Onsdag: 8-12
Torsdag: 8-12
Fredag: stängt

POSTADRESS

Ekologiska Lantbrukarna
C/o KRAV Ekonomisk förening
Box 1037
751 40 Uppsala

OBS ej paket!
Kontakta kansliet för
mer information.