MENY menu

Marknadsexplosion för ekokyckling

Intresset för ekologisk kyckling är större än någonsin. Produktionen har gått från supernisch till att mer närma sig den breda massan.
 – Vi har hållit på i 15 år. Men det är de senaste 18-24 månaderna som marknaden totalt har exploderat. Vi har svårt att mätta marknaden och söker nya uppfödare, säger Christian Gylche, vd Bosarpkyckling.

Christian Gylche är vd för Bosarps kyckling och det var hans mamma, Birgitta och styvpappa Claes Alwén som i slutet av 90-talet startade företaget på gården.

– Bosarpkyckling är fortfarande de enda som föder upp ekologisk kyckling i Sverige. Att utveckla uppfödningen har kostat enorma pengar och lärdomar under de här åren. Det finns ingen manual för att föda upp ekologisk kyckling. Det handlar egentligen bara om ett gott djuröga och intresse, säger Christian.

Ekologisk kyckling står för under en procent av marknaden. Jämfört med ekologiska värphöns som står för 15 procent. Det är därför det finns begränsad kunskap, forskning och information om uppfödningen.

2007 tog Mårten och Johanna Rasmusson över Mårtens föräldrahem vid Rydsgård, och letade efter alternativ för att utveckla sin jordbruksverksamhet. I och med att markpriserna var höga, tittade de istället på olika typer av djurproduktion. De fastnade för ekoägg och var så gott som färdiga att sätta igång, men planerna ändrades när marknaden svängde 2010.
– Vi hamnade på ruta ett igen, men så blev Bosarps Gård till salu 2012 och då kände vi att det var rätt steg att ta, säger Mårten Rasmusson.

Även om det finns många utmaningar inom produktionen är Mårten och Johanna nöjda med sitt val av uppfödning. Totalt har Bosarpskyckling fem uppfödare i Skåne och Västergötland. I Västergötland har uppfödarna fasta hus med plats för 4800 kycklingar. Familjen Rasmusson har i dagsläget mobila stallar. De fasta stallarna är en större investering, men mer lättarbetat.

Läs artikeln i sin helhet på Jordbruksaktuellts hemsida

Bli medlem i Ekologiska Lantbrukarna


"Ekologiska Lantbrukarna påverkar politiken så att vi ekobönder kan få bättre ekonomi på gårdsnivå, därför är jag medlem."

Bengt Edsgård KRAV-grisbonde

KONTAKTA OSS

Ekologiska Lantbrukarnas kansli
nås på telefon 010-750 08 55 eller
via mail kansliet@ekolantbruk.se

TELEFONTIDER

Måndag: stängt
Tisdag: 8-12
Onsdag: 8-12
Torsdag: 8-12
Fredag: stängt

POSTADRESS

Ekologiska Lantbrukarna
C/o KRAV Ekonomisk förening
Box 1037
751 40 Uppsala

OBS ej paket!
Kontakta kansliet för
mer information.