MENY menu

Lyckad sommarträff i Halland

Ekologisk produktion stod i fokus måndagen den 4 augusti när Ekologiska Lantbrukarna i samarbete med LRF Halland, Naturskyddsföreningen och Slow Food Halland bjöd in till träff hos bröderna Carl och Oskar Kjell på Finsbo gård i Sennan. Förutom visning av den KRAV-certifierade odlingen medverkade nya landshövdningen Lena Sommestad och Maria Dirke från Ekologiska Lantbrukarnas rikskansli.

Mötet började med att Carl och Oskar Kjell berättade om sin produktion. De driver gården, som varit i släkten ägo sedan runt 1875, för fjärde året i rad. De har dikor och odlar vall, korn, höstvete, potatis, lök, morötter och rödbetor. Huvudelen av köttet säljs till ett slakteri och grönsakerna och rotfrukterna genom gårdsförsäljning och leveranser till lokal detaljhandel. En stor del av potatisen köps av en grossist. Spannmålen säljs till lokala grossister som köper KRAV-märkt spannmål.

Bröderna delade med sig av sina erfarenheter
Ett femtiotal personer lyssnade intresserat till brödernas erfarenheter av den ekologiska produktionen. De berättade exempelvis att de släpper ut djuren på åkrarna direkt efter tröskningen och att deras trampning och betning därmed blir ett effektivt medel mot ogräset kvickrot. Deltagarna fick också veta att de bara väldigt välbränd gödsel används – i den är mängden ogräsfrön mindre.

Carl och Oskar Kjell anlitar ungdomar från trakten för ogräsrensning.

– Det känns mycket trevligare att lägga pengarna på ungdomar från trakten än på ett utländskt kemiföretag, sade Carl.

Läs mer och se bilder på LRFs hemsida

Bli medlem i Ekologiska Lantbrukarna


"Ekologiska Lantbrukarna påverkar politiken så att vi ekobönder kan få bättre ekonomi på gårdsnivå, därför är jag medlem."

Bengt Edsgård KRAV-grisbonde

KONTAKTA OSS

Ekologiska Lantbrukarnas kansli
nås på telefon 010-750 08 55 eller
via mail kansliet@ekolantbruk.se

TELEFONTIDER

Måndag: stängt
Tisdag: 8-12
Onsdag: 8-12
Torsdag: 8-12
Fredag: stängt

POSTADRESS

Ekologiska Lantbrukarna
C/o KRAV Ekonomisk förening
Box 1037
751 40 Uppsala

OBS ej paket!
Kontakta kansliet för
mer information.