MENY menu

Lund toppar Ekomatsligan igen

33 kommuner, landsting och regioner har klassat in i årets Ekomatsliga där ribban höjts från 20 % till 25%. Lund vann för tredje året i rad, denna gång med 43,3 procent ekologiskt. Malmö kom strax efter med 42,3 procent och Södertälje med 41,9 procent. Inget verkar omöjligt för dessa ekologiska spjutspetsar, ökningstakten går fortare än någonsin tidigare, skriver EkoMatCentrum i ett pressmeddelande. De har med bidrag från Jordbruksverket samlat in och ställt samman årets statistik.

76 % av landets kommuner, landsting och regioner har tagit egna mål för inköp av ekologiskt. Aktiviteter för mer ekologiskt, närproducerat och rättvisemärkt är omfattande i en majoritet av landets kommuner och landsting. Dock saknas drivkraft i ca en fjärdedel av landets kommuner. Särskilt ett flertal kommuner i de norra delarna av landet och i vissa delar av inlandet verkar sakna incitament för att jobba med ekologiskt i de offentliga storhushållen.

Närproducerade livsmedel är en aktuell fråga. EkoMatCentrums undersökning visar dock att Fair Trade är mer populärt än närodlat. 40 % av kommunerna och landstingen har tagit någon form av mål eller beslut om att köpa Fair Trade-produkter, endast 20 % har satsat på närproducerade livsmedel.

De mest populära ekoprodukterna är mjölk och mejeri samt MSC-märkt fisk. Frukt och grönsaker tappar mark liksom färdigmaten. Kött som länge legat långt ned i inköpslistan har börjat klättra uppåt.

Bli medlem i Ekologiska Lantbrukarna


"Ekologiska Lantbrukarna påverkar politiken så att vi ekobönder kan få bättre ekonomi på gårdsnivå, därför är jag medlem."

Bengt Edsgård KRAV-grisbonde

KONTAKTA OSS

Ekologiska Lantbrukarnas kansli
nås på telefon 010-750 08 55 eller
via mail kansliet@ekolantbruk.se

TELEFONTIDER

Måndag: stängt
Tisdag: 8-12
Onsdag: 8-12
Torsdag: 8-12
Fredag: stängt

POSTADRESS

Ekologiska Lantbrukarna
C/o KRAV Ekonomisk förening
Box 1037
751 40 Uppsala

OBS ej paket!
Kontakta kansliet för
mer information.