MENY menu

LRF uppmanar till ny livsmedelsstrategi

Under LRFs Riksförbundsstämma antogs ett uttalande om den svenska livsmedelsproduktionens framtid och en uppmaning till regering och riksdag om att ta fram en livsmedelsstrategi.

Stämmouttalande från LRFs Riksförbundsstämma:

Svenska bönder skapar jobb och tillväxt i hela landet. 2010 antog LRF målet att vända en tidigare negativ utveckling av svensk livsmedelsproduktion. Efter flera decennier av tillbakagång är tillväxt den mest centrala frågan och har under senaste åren resulterat i insatser från LRF på alla nivåer för att vända trenden. Under åren 2010–2012 har svensk livsmedelsproduktion totalt sett ökat i värde med 5,2 procent på gårdsnivå. Det handlar om 2 000 årsarbetstillfällen.

Samtidigt har den svenska produktionen av mjölk, nötkött och griskött tappat konkurrenskraft på den gemensamma EU-marknaden. Dessa branscher är grunden för sådant som många människor tar för självklart, som öppna landskap, biologisk mångfald och friska djur. Utan ett svenskt jordbruk skulle dessa gemensamma nyttigheter inte existera. Och utan en gemensam jordbrukspolitik inom EU skulle dagens svenska hållbara jordbruk inte vara möjligt.

LRF anser att en biobaserad samhällsekonomi - där den fossila oljan ersatts av produkter från jord och skog - är grunden för hållbar utveckling och ett klimatneutralt samhälle. När vi har mat, drivmedel, tyger, byggmaterial, kemikalier med mera framtagna med råvaror från åker och skog i stället för med hjälp av fossil olja, kol eller gas skapar vi tillväxt på riktigt. Därför behöver vi säkra tillgången av livsmedel, energi och biomassa för industriell produktion och förädling.

Den kommande konkurrenskraftutredningen om jordbruket och trädgårdsnäringen är ett steg på vägen. Men mot bakgrund av det läge som svensk livsmedelsproduktion befinner sig i uppmanar LRF regeringen och Sveriges riksdag att ta fram en nationell livsmedelsstrategi. Som fokuserar på åtgärder som stärker konkurrenskraften på gårdsnivå.

Vi ser med mycket stor oro på den svenska regeringens arbete med finansieringen av det svenska landsbygdsprogrammet inom ramen för EUs jordbrukspolitik, CAP, vars syfte är just att bidra till ett hållbart samhälle och en konkurrenskraftig livsmedelsproduktion.

LRF uppmanar därför statsminister Fredrik Reinfeldt och finansminister Anders Borg att öka den svenska medfinansieringen till landsbygdsprogrammet med 500 miljoner kronor per år, jämfört med perioden 2007-2013. Utan dessa nationella insatser minskar omfattningen av det nya landsbygdsprogrammet med dramatiska konsekvenser för svensk landsbygd och miljö- och klimatarbetet.

Regeringen kan investera i en hållbar utveckling, svensk livsmedelsproduktion, och därmed bidra till att jobb skapas i hela Sverige. Det är dags för en nationell svensk livsmedelsstrategi.

Bli medlem i Ekologiska Lantbrukarna


"Ekologiska Lantbrukarna påverkar politiken så att vi ekobönder kan få bättre ekonomi på gårdsnivå, därför är jag medlem."

Bengt Edsgård KRAV-grisbonde

KONTAKTA OSS

Ekologiska Lantbrukarnas kansli
nås på telefon 010-750 08 55 eller
via mail kansliet@ekolantbruk.se

TELEFONTIDER

Måndag: stängt
Tisdag: 8-12
Onsdag: 8-12
Torsdag: 8-12
Fredag: stängt

POSTADRESS

Ekologiska Lantbrukarna
C/o KRAV Ekonomisk förening
Box 1037
751 40 Uppsala

OBS ej paket!
Kontakta kansliet för
mer information.