MENY menu

Lika mycket mjölk med större andel grovfoder

En nyligen presenterad avhandling från SLU visar att en foderstat med 70 procent grovfoder ger lika hög mjölkavkastning som en foderstat med 50 procent grovfoder. 92 mjölkkor följdes under två år. De första tre månaderna var andelen grovfoder konstant. Sedan ökades den successivt över laktationen upp till maximalt 50, 70 eller 90 procent torrsubstans i den senare delen av laktationen.

– I dag är mjölkens avräkningspris lågt samtidigt som kraftfoderpriserna är höga, vilket leder till dålig lönsamhet för producenterna och att då ge höga nivåer av kraftfoder kan vara oekonomiskt, säger Mikaela Patel, som genomfört undersökningen.

Positiva effekter på mjölkens fettsyrasammansättning med ökad andel ensilage i foderstaten kunde också påvisas. Men när korna fick upp till 90 procent grovfoder minskade mjölkavkastningen.

– Om ensilaget har ett högt näringsinnehåll, vilket vi idag har goda möjligheter till, så är inte höga nivåer av kraftfoder i foderstaten nödvändigt. Grovfodret är mycket bättre i dag än för 30-40 år sedan och även om korna producerar mycket mer mjölk så kan de klara av det med stora andelar grovfoder av hög kvalitet i foderstaten. Korna är gjorda för äta gräs, så att äta mer grovfoder förbättrar även deras välfärd, säger Mikaela.

Källa: EPOK och Ekoweb

Bli medlem i Ekologiska Lantbrukarna


"Ekologiska Lantbrukarna påverkar politiken så att vi ekobönder kan få bättre ekonomi på gårdsnivå, därför är jag medlem."

Bengt Edsgård KRAV-grisbonde

KONTAKTA OSS

Ekologiska Lantbrukarnas kansli
nås på telefon 010-750 08 55 eller
via mail kansliet@ekolantbruk.se

TELEFONTIDER

Måndag: stängt
Tisdag: 8-12
Onsdag: 8-12
Torsdag: 8-12
Fredag: stängt

POSTADRESS

Ekologiska Lantbrukarna
C/o KRAV Ekonomisk förening
Box 1037
751 40 Uppsala

OBS ej paket!
Kontakta kansliet för
mer information.