MENY menu

Lantbrukarmöte i Rom

Ekologiska Lantbrukarnas styrelseledamot Elin Rydström deltog i ett tredagars möte med lantbrukare från olika europeiska länder i Rom i förra veckan. IFOAM EU stod som värd och tiden delades mellan
diskussion om kommande jordbrukspolitik efter 2020, viktiga frågor för
utvecklingen av ekologisk produktion respektive studiebesök på två spännande gårdar.

- Första dagen besökte vi två olika ekologiska gårdar. Den första odlade en mångfald av örter och frukt, tog emot skolklasser, hade "bo på lantgård" samt ett högteknologiskt produktionskök för att förädla till försäljning. Den andra gården var en mycket stor gård med skogsbruk och produktion av nöt- och griskött som såldes direkt till konsument och lagades till i den egna restaurangen, berättar Elin Rydström.

- Dag två diskuterade vi CAP och vilka möjligheter den har att stödja ekologiskt lantbruk. Ett antal olika representanter presenterade hur landsbygdsprogrammet fungerar i deras länder. Det visade på en mycket stor spridning både mellan och inom länder hur detta tillämpas och fungerar i praktiken. Hur gemensam är den gemensamma jordbrukspolitiken, frågar man sig, berättar Elin Rydström.

En brådskande fråga som togs upp under mötet är nya växtförädligstekniker som är på väg ut på marknaden. De anses vara GMO-tekniker men är inte det enligt lagstiftningen. Hur Europakommissionen beslutar om det kommer få stora konsekvenser för ekologiskt lantbruk.

- Det förvånade mig var att det verkar finnas en allmän uppfattning att om de olika lantbruksstöden/ersättningarna inte kommer att finnas i framtiden så kommer det knappt att produceras någon mat i Europa. "Jasså, var kommer maten komma då ifrån frågade jag?" Svaret blev Sydamerika, Kina...
Märkligt resonemang tycker jag, avrundar Elin Rydström.

Bli medlem i Ekologiska Lantbrukarna


"Ekologiska Lantbrukarna påverkar politiken så att vi ekobönder kan få bättre ekonomi på gårdsnivå, därför är jag medlem."

Bengt Edsgård KRAV-grisbonde

KONTAKTA OSS

Ekologiska Lantbrukarnas kansli
nås på telefon 010-750 08 55 eller
via mail kansliet@ekolantbruk.se

TELEFONTIDER

Måndag: stängt
Tisdag: 8-12
Onsdag: 8-12
Torsdag: 8-12
Fredag: stängt

POSTADRESS

Ekologiska Lantbrukarna
C/o KRAV Ekonomisk förening
Box 1037
751 40 Uppsala

OBS ej paket!
Kontakta kansliet för
mer information.