MENY menu

Landsbygdsutveckling med "Farmer Group" på Irland

Den 23-25 april höll IFOAM EU "Farmer Group" utbildningsdagar i Dublin om uthållig landsbygdsutveckling. Ordförande för Farmer Group heter Jan Plagge och är även ordförande i tyska motsvarigheten till KRAV: "Bioland".

Flera europeiska länder representerades av sina respektive ordförande i motsvarande organisationer som Ekologiska Lantbrukarna. Från Sverige deltog Carl-Erik Ehrenkrona och Anders Lunneryd från Ekologiska Lantbrukarnas styrelse. Här följer delar ur deras resberättelse:

"Dag ett genomfördes en studieresa och följande dag ett seminarium om CAP/ landsbygdsutveckling och tredje dagen diskuterades CAP. Dessvärre hade vi bara möjlighet att vara med de två första dagarna.

Studieresan gick till två gårdar i Wicklow, Irlands trädgård:

- Första gården, Ballards Farm , ca 100 ha, konverterade till eko 1999 och bedriver köttproduktion med ett 80-tal amkor: en korsning mellan Simmental och Aberdeen Angus, för att få ut det bästa av båda raserna. De har även spannmålsodling, där vi såg bl.a. höstsådd havre med en snittskörd på 6-7 ton/ha.

- Andra gården: Coolanowle Farm, bedriver en 5-stjärnig "Bed & Breakfast" med egna råvaror som kompletteras med produkter från andra ekogårdar som man samarbetar med. På gården har man en mjölkbesättning om 80 st. låglandskor med en avkastning på ca 5 200 kg, i stort sett enbart på bete.

Det finns endast ett 20-tal ekologiska mjölkgårdar på Irland och man får inte extra betalt för mjölken.

Nästa dag ägnades åt seminarier om landsbygdsutveckling. Föredragande var tjänstemän från Irlands motsvarighet till Jordbruksverket och jordbruksdepartement, EU-kommissionär Marian Harkin och Gillian Westbrook, vd för deras motsvarighet till Ekologiska Lantbrukarna. Många exempel gavs på lyckade landsbygdssatsningar och hur man med stöd från EU kunde genomföra dessa. Avslutade dagen gjorde Paul Holmbeck: vd för ekolantbrukarna i Danmark. De är klart bäst i Europa för att få genomslag för eko. Han framhöll att man skall börja med marknaden, sedan kommer produktionen igång
.
Det vi särskilt noterade från diskussionerna var att alla upplevde det svårt att få ungdomar till lantbrukssektorn. Likaså var man väldigt emot den föreslagna riskförsäkringen i nya CAP. Osäkerheten i villkoren för ekoproduktion gjorde också att många tvekar och t.o.m. hoppar av eko. I England har man förlorat 50 000 ekologiska hektar."

/Carl-Erik Ehrenkrona och Anders Lunneryd

Bli medlem i Ekologiska Lantbrukarna


"Ekologiska Lantbrukarna påverkar politiken så att vi ekobönder kan få bättre ekonomi på gårdsnivå, därför är jag medlem."

Bengt Edsgård KRAV-grisbonde

KONTAKTA OSS

Ekologiska Lantbrukarnas kansli
nås på telefon 010-750 08 55 eller
via mail kansliet@ekolantbruk.se

TELEFONTIDER

Måndag: stängt
Tisdag: 8-12
Onsdag: 8-12
Torsdag: 8-12
Fredag: stängt

POSTADRESS

Ekologiska Lantbrukarna
C/o KRAV Ekonomisk förening
Box 1037
751 40 Uppsala

OBS ej paket!
Kontakta kansliet för
mer information.