MENY menu

Landsbygdsprogrammet delfinansierar sanktioner

Landsbygdsprogrammets så kallade Övervakningskommitté samlades den 29-30 maj. Nuläge för innevarande program presenterades och kort rapporterades även arbetet med den jordbrukspolitik som skall börja gälla från 2014.

Anslutningen till de flesta ersättningsformer går enligt plan och nu lägger man fokus på att alla pengar skall gå åt, inte minst den andel som EU står för. Målet att nå 20 procent ekologiskt produktion kommer inte att nås. Det verkar som om det nu även i statistiken syns att anslutningen till ekologisk produktion minskar. De definitiva siffrorna för 2012 är inte presenterade ännu så det återstår att få det svart på vitt.

Den fråga som upprörde oss representanter från lantbruket mest var att regeringen tar 170 miljoner kronor från landsbygdprogrammet för att finansiera en del av den sanktion som Sverige fick på grund av felaktiga beslut om betesmarker (antal träd och annat som inte stämde överens med vad EU- kommissionen ansåg var korrekt).

Representanter från Ekologsika Lantbrukarna, Svenska Naturskyddsföreningen och LRF röstade nej till att den finansieringen hämtades från Landsbygdsprogrammet. Det var klar övervikt för de som röstade ja och regeringen fortsätter sin plan med finansiering av sanktionen.

Bli medlem i Ekologiska Lantbrukarna


"Ekologiska Lantbrukarna påverkar politiken så att vi ekobönder kan få bättre ekonomi på gårdsnivå, därför är jag medlem."

Bengt Edsgård KRAV-grisbonde

KONTAKTA OSS

Ekologiska Lantbrukarnas kansli
nås på telefon 010-750 08 55 eller
via mail kansliet@ekolantbruk.se

TELEFONTIDER

Måndag: stängt
Tisdag: 8-12
Onsdag: 8-12
Torsdag: 8-12
Fredag: stängt

POSTADRESS

Ekologiska Lantbrukarna
C/o KRAV Ekonomisk förening
Box 1037
751 40 Uppsala

OBS ej paket!
Kontakta kansliet för
mer information.