MENY menu

Kostnader och fodervärde - hur många vallskördar är optimalt?

I ett projekt utfört av Institutet för jordbruks- och miljöteknik, JTI, undersöktes om de högre kostnaderna för skörd och gödsling av vall vid flera skördar kompenseras av ett högre värde p.g.a. skörd och näringskvalitet.

Sex odlingsförsök som jämfört två och tre skördar samt två försök som jämfört tre och fyra skördar har sammanställts. För varje skördesystem beräknades genomsnittsvärden för skördetidpunkt, avkastning och kvalitet för varje skörd samt totalavkastning och gödslingsnivå.

Vid jämförelsen mellan två och tre skördar per år var ts-avkastningen 3 % större vid två skördar än vid tre och gödslingsnivån var nästan densamma. Energivärdet var 0,4 MJ/kg ts högre och råproteinhalten 18 g/kg ts högre för tre skördar jämfört med två. Treskördesystemet hade jämfört med fyrskördesystemet 6 % större avkastning vid samma gödslingsnivå och tidpunkt för sista skörd. Både energivärdet och råproteinhalten ökade med fyra skördar jämfört med tre, energivärdet ökade med 0,3 MJ/kg ts och råproteinhalten med 17 g/kg ts.

Fodrets värde beräknades för en genomsnittskvalitet för varje skördesystem och foderstater gjordes dels enligt fodervärderingssystemet NorFor, dels enligt det svenska klassiska systemet som varit i bruk i decennier. Skördekostnader beräknades för slåtter, strängläggning, exakthackning, transport samt inläggning och packning i plansilo. Dessutom inkluderades gödslingskostnader samt en fram-körningsavgift.

Kostnaden för skörd och gödsling ökade med 10 öre/kg ts vid övergång från två till tre skördar. Samtidigt ökade fodrets värde med 13 öre/kg ts. Fodrets ökade värde kompenserade alltså de ökade kostnaderna för skörd och gödsling. Vid övergång från tre till fyra skördar ökade kostnaderna för skörd och gödsling med 19 öre/kg ts. Samtidigt ökade fodrets värde med 13 öre/kg ts. Fodrets ökade värde kompenserade alltså inte för de ökade kostnaderna för skörd och gödsling. Vallfodrets ökade värde i foderstaterna bygger på ökad konsumtion och förutsätter en större areal för samma mjölkproduktion.

Läs hela rapporten här>>

Bli medlem i Ekologiska Lantbrukarna


"Ekologiska Lantbrukarna påverkar politiken så att vi ekobönder kan få bättre ekonomi på gårdsnivå, därför är jag medlem."

Bengt Edsgård KRAV-grisbonde

KONTAKTA OSS

Ekologiska Lantbrukarnas kansli
nås på telefon 010-750 08 55 eller
via mail kansliet@ekolantbruk.se

TELEFONTIDER

Måndag: stängt
Tisdag: 8-12
Onsdag: 8-12
Torsdag: 8-12
Fredag: stängt

POSTADRESS

Ekologiska Lantbrukarna
C/o KRAV Ekonomisk förening
Box 1037
751 40 Uppsala

OBS ej paket!
Kontakta kansliet för
mer information.