MENY menu

Konsten att leva som man lär

Med anledning av en kolumn på Land Lantbruks debattsida nr 15, 5 april vill vi i Ekolgiska Lantbrukarna ge svar på tal. Där skriver man att Ekologiska Lantbrukarna bör leva som vi lär, apropå att det serverades danskt ekologiskt griskött vid en av våra måltider på stämmodagarna utanför Kalmar.

Det är självklart att vi inte är nöjda med vad som serverades oss vid vårt arrangemang strax utanför Kalmar. Nej, för vi hade inte beställt danskt ekokött utan blev lika bestörta som majoriteten av deltagarna som åt med oss vid måltiden.

Det kan vara svårt att få gehör för önskemål om svenskt ekologiskt kött vid middagar och större arrangemang, det vet vi och många andra. För att förekomma denna problematik så tog fem av våra förtroendevalda i god tid innan arrangemanget kontakt med den konferensanläggning som vi skulle vara på vid stämmodagarna. De fick träffa de ansvariga och kunde framföra våra krav och önskemål. Eftersom samtliga förtroendevalda hade egen ekologisk produktion i trakten uppmanades de köksansvariga att återkomma om man såg svårigheter i att kunna tillhandahålla svenskt ekologiskt kött. I så fall fanns möjlighet att hjälpa till med det via lantbrukarnas leverantörer och efterföljande kanaler.

Besvikelsen blev stor när vi satte oss till bords och serverades danskt ekologiskt griskött (inte lamm, som det stod skrivet i Land) vid en av måltiderna. Våra ansträngningar visade sig vara helt utan resultat och det tar vi på stort allvar. Det är ett tecken på hur svårt det är att få gehör för våra och andras önskemål om att serveras svenskt kött på restaurang – något som vi måste få ändring på.

Vi kommer att ställa lika höga krav vid kommande arrangemang och har lärt oss att vi måste göra betydligt noggrannare uppföljning. Detta är något som vi hoppas att även andra företag och organisationer gör vid sina arrangemang. Om fler ställer krav kan vi tillsammans driva utvecklingen åt rätt håll så att kraven om ursprung och kvalitet får gehör och denna typ av situation kan undvikas i framtiden.

Bli medlem i Ekologiska Lantbrukarna


"Ekologiska Lantbrukarna påverkar politiken så att vi ekobönder kan få bättre ekonomi på gårdsnivå, därför är jag medlem."

Bengt Edsgård KRAV-grisbonde

KONTAKTA OSS

Ekologiska Lantbrukarnas kansli
nås på telefon 010-750 08 55 eller
via mail kansliet@ekolantbruk.se

TELEFONTIDER

Måndag: stängt
Tisdag: 8-12
Onsdag: 8-12
Torsdag: 8-12
Fredag: stängt

POSTADRESS

Ekologiska Lantbrukarna
C/o KRAV Ekonomisk förening
Box 1037
751 40 Uppsala

OBS ej paket!
Kontakta kansliet för
mer information.