MENY menu

Kommunen som tog ekoodlingen i egna händer

All åkermark som ägs av kommunen ska odlas ekologiskt. Det ambitiösa, men svårnådda, målet skrevs in i miljöprogrammet. När arrendatorerna inte ville ställa om tog staden till den okonventionella metoden att själv driva jordbruk på sin mark.

På fältet vid Tinkarpsgården står tre män djupt böjda över det spirande vårvetet. Det var här det började 2008. I miljöprogrammet hade politikerna lagt in ett högt ställt mål. Att all odling på kommunens egen åkermark ska vara ekologisk 2015. På några år skulle man gå från noll till hundra procent.

Men politikernas ambitioner visade sig stämma dåligt med arrendatorernas. Bland dem som odlade marken fanns inget intresse för omställning till ekologiskt. Och några medel att tvinga dem finns inte.

– Det går inte att skriva in att de ska övergå till ekologisk odling när kontrakten omförhandlas. Vi kan bara göra det när det ska skrivas nya arrendekontrakt, säger Tommie Sterntorp som är förvaltare på kommunens mark- och exploateringsavdelning och såg en trög process framför sig.

Första chansen kom när arrendet på Tinkarpsgården, söder om Sofiero, blev ledigt. Från arrendatorerna var det fortfarande inget intresse och då föddes idén att kommunen själv skulle odla marken.

– Visst är det lite udda. Men det tvingades fram av beslutet i kommunfullmäktige. Vi går före och visar att det går att odla ekologiskt och få lönsamhet i det. Nu är vi uppe i 22-25 procent av ytan. Om vi inte själv hade tagit hand om det hade det inte ens varit fem procent, säger Tommie Sterntorp och berättar hur kommunen har utökat med fler åkrar efter hand i Örby, Ödåkra, Hjälmshult och Allerum.

Skörden säljs på den öppna marknaden. Främst handlar det om spannmål och oljeväxter och det har bara gått bättre och bättre. 2011 blev vinsten strax under en miljon.

– Det är mycket bättre än förväntat och bättre betalt än om vi hade arrenderat ut marken, säger Tommie Sterntorp som kunnat dra nytta av sin egen jordbruksbakgrund.

Men traktorn får andra köra. Kommunen köper praktisk hjälp av entreprenören Karl-Johan Pålsson och rådgivning från Hushållningssällskapet, där Henrik Nätterlund bistår.

Det är de tre som med jämna mellanrum åker runt och kontrollerar grödorna. På Tinkarpsgården tog den kalla vintern kål på höstrapsen, så den fick ersättas med vårvete. Vid Örbyfältet läggs pannor i djupa veck. Tistlarna sticker upp ordentligt i höstvetet och olika metoder att angripa dem diskuteras.

Ogräs är värsta gisslet när man inte får ta till kemiska bekämpningsmedel och utmaningen är att hålla emot så det inte får fäste.

– Det är noga, noga, noga. Och timing. Vid ekologisk odling kan du aldrig rätta till något i efterhand, säger Karl-Johan Pålsson.

Planering och strategi är ledord som Henrik Nätterlund använder.

– Jag tycker det är djärvt och spännande att kommunen gör det här, säger han.

I dag har staden 170 hektar egen ekologisk odling, av totalt runt 1 500 hektar mark. Bara tre av 20-talet arrendatorer odlar ekologiskt på sammanlagt runt 140 hektar.

– För en är det påtvingat eftersom det handlar om mark vid vattentäkten. De andra ställdes inför att odla ekologiskt eller avstå marken och var väl inte helt nöjda, berättar Tommie Sterntorp.

Den pedagogiska uppgiften att visa arrendatorerna att det går har alltså inte lyckats så väl ännu. Istället fortsätter kommunen att utöka sina odlingar. Nästa år ökar ytan ordentligt med 140 nya hektar på Duvestubbe gård i Ödåkra som kommunen köpt.

Tommie Sterntorp menar att det måste få ta tid.

– Att gå in i ett ekologiskt system tar fem år, varav de två första är karenstid och grödorna säljs som konventionella. Vi ska försöka visa att vi klarar det i tio år i alla fall, säger han.

På vägen har det nästan omöjliga målet i miljöprogrammet reviderats till ett mer realistiskt delmål som säger minst 30 procent 2015. Det tror han att de ska klara.

Nyheten är hämtad från Helsingborgs Dagblad

Bli medlem i Ekologiska Lantbrukarna


"Ekologiska Lantbrukarna påverkar politiken så att vi ekobönder kan få bättre ekonomi på gårdsnivå, därför är jag medlem."

Bengt Edsgård KRAV-grisbonde

KONTAKTA OSS

Ekologiska Lantbrukarnas kansli
nås på telefon 010-750 08 55 eller
via mail kansliet@ekolantbruk.se

TELEFONTIDER

Måndag: stängt
Tisdag: 8-12
Onsdag: 8-12
Torsdag: 8-12
Fredag: stängt

POSTADRESS

Ekologiska Lantbrukarna
C/o KRAV Ekonomisk förening
Box 1037
751 40 Uppsala

OBS ej paket!
Kontakta kansliet för
mer information.