MENY menu

Klimatnytta ifrågasatt

På senare tid har man kunnat höra och läsa om Arla och den klimatkompenserade ekologiska mjölken. Uppmärksamheten skapades till följd av en granskning i programmet Kaliber, som sändes den 25 november i Sveriges Radio P1. Mycket diskussion och debatt väcktes i media kring klimatkompensation genom trädplantering.

Under hösten har Arla påbörjat arbetet med att klimatkompensera kolidioxidutsläppen av ekomjölken. På de nya paketen kan man utöver KRAV-märket hitta symbolen ”Klimatkompenserad för en grönare planet”. Att klimatkompensera löser inte hela klimatfrågan, men det är ett litet steg i rätt riktning skriver Arla på sin hemsida. Utöver mjölken kompenserar man för mjölkråvaran till den ekologiska filmjölk 3 %, gräddfilen och vispgrädden som säljs under varumärket Arla Eko. Här kan du läsa Arlas info om klimatkompensation>>

Arla har anlitat klimatexperterna U&We för uppdraget och själva trädplanteringsprojektet leds av Envirotrade på plats i Moçambique. Därutöver certifieras arbetet av Plan Vivo, som i sin tur kontrolleras av Rainforest Alliance. Utöver positiva klimateffekter på sikt, bidrar träden även till biologisk mångfald, bättre jordmån för odling av grödor och förbättrade sociala förutsättningar för lokala bönder, menar Arla.

I programmet Kaliber hävdar man att det inte finns några garantier för att klimatkompensationen faktiskt blir av. Kalibers reportrar har varit och besökt Envirotrades trädplanteringar och menar att det bakom löftet om en grönare planet döljer sig ifrågasatta metoder, missnöjda bönder och skog som brinner. Här kan du lyssna på Kalibers ”Klimatlöfte utan garantier”>>

På Kalibers hemsida har man samlat länkar till artiklar, repliker och kommentarer i ämnet, bl a från Arla och U&W>>
Saltå Kvarn har också givit sin åsikt i debatten>>

Bli medlem i Ekologiska Lantbrukarna


"Ekologiska Lantbrukarna påverkar politiken så att vi ekobönder kan få bättre ekonomi på gårdsnivå, därför är jag medlem."

Bengt Edsgård KRAV-grisbonde

KONTAKTA OSS

Ekologiska Lantbrukarnas kansli
nås på telefon 010-750 08 55 eller
via mail kansliet@ekolantbruk.se

TELEFONTIDER

Måndag: stängt
Tisdag: 8-12
Onsdag: 8-12
Torsdag: 8-12
Fredag: stängt

POSTADRESS

Ekologiska Lantbrukarna
C/o KRAV Ekonomisk förening
Box 1037
751 40 Uppsala

OBS ej paket!
Kontakta kansliet för
mer information.