MENY menu

Vad kommer först - hönan eller ägget?

SVT Plus gjorde ett besök hos Pathrik Ahlsén och hans lantbruk i Lilla Greby i Östergötland. Här produceras ekologiska KRAV-godkända ägg och Patrik kan tala om i vilket av hans stallar som ett specifikt ägg värpts.

De 20 000 hönorna går fritt i grupper om 3000 i stora hallar med flera våningar med värpbäddar och pinnar. De får gå ut under sommarhalvåret, och ska totalt få vara utomhus under en tredjedel av sitt liv. Pathrik Ahlsén tycker att man ser att hönorna mår bra när de får gå ut.
- Ja, jag tycker det känns jätteskönt att kunna släppa ut hönsen. Man ser när man öppnar att då vill de verkligen ut, de har stått och väntat lite.

Ekologisk produktion är bäst för värphönan även om det är svårt att mäta, menar Pathrik Ahlsén. Den viktigaste aspekten, förutom att de får gå ut, menar han är att de får ekologiskt foder.

Varför ska man då välja de dyrare ekologiska, KRAV-märkta äggen? undrar SVT Plus. Med ekologiskt foder utesluter man kemiska bekämpningsmedel, och även konstgödsel som har en väldigt kraftig klimatpåverkan, förklarar Lars Hällbom som är regelchef på KRAV.

Och god djurhållning går hand i hand med kvaliteten.
- En höna som mår bra värper godare ägg, säger Lars Hällbom med övertygelse.

Se avsnittet "Hönan, ägget och konsumenten" på SVT-play>>

Bli medlem i Ekologiska Lantbrukarna


"Ekologiska Lantbrukarna påverkar politiken så att vi ekobönder kan få bättre ekonomi på gårdsnivå, därför är jag medlem."

Bengt Edsgård KRAV-grisbonde

KONTAKTA OSS

Ekologiska Lantbrukarnas kansli
nås på telefon 010-750 08 55 eller
via mail kansliet@ekolantbruk.se

TELEFONTIDER

Måndag: stängt
Tisdag: 8-12
Onsdag: 8-12
Torsdag: 8-12
Fredag: stängt

POSTADRESS

Ekologiska Lantbrukarna
C/o KRAV Ekonomisk förening
Box 1037
751 40 Uppsala

OBS ej paket!
Kontakta kansliet för
mer information.