MENY menu

JTI extruderar åkerböna

JTI – Institutet för jordbruks- och miljöteknik har testat att extrudera åkerböna, med gott resultat. Försöken ingår i det fyraåriga EU-projektet EUROLEGUME som verkar för en ökad – och uthållig – produktion av baljväxter i Europa.

– Extrudering av åkerböna är en lovande metod för att omvandla åkerbönor till ett avancerat foder och en intressant livsmedelsråvara. Tekniken används sedan länge, men såvitt jag vet är det första gången man provat åkerböna som råvara, säger Fredrik Fogelberg, forskare på JTI, som är svensk partner i EUROLEGUME.

Extrudering innebär att man under högt tryck pressar en råvara som till exempel malda ärtor eller bönor, mot en hålskiva. Under pressningen kan man styra tryck och temperatur och även tillsätta vatten, olja eller andra tillsatser. Under processen omvandlas råvaran till en flytande massa som när den expanderat efter pressningen gett råvaran en helt annan struktur. Vissa hundfoder, frukostflingor och godistyper är tillverkade genom extrudering.

Syftet med EUROLEGUME-projektet är bland annat att förädla baljväxter till nya näringsrika livsmedel och regionalt framställt djurfoder. Fokus i projektet ligger på tre baljväxter: ärtor, åkerböna/bondböna och "black-eye-bean". Projektet ska också ta fram sorter som har hög kvävefixerande förmåga och som passar för odling i såväl södra som norra Europa, samt undersöka hur dessa sorter skall odlas för att ge hög avkastning.

Som svensk partner kan JTI inkludera frågeställningar från svensk industri i projektet inom områden som sortval, odlingsteknik, foderproduktion och livsmedelsberedning.

– Vi vill gärna knyta livsmedels- och foderföretag till projektet för att få deras synpunkter på lämpliga användningsområden. Den forskning vi genomför kan i samverkan med näringslivet sätta nya produkter på marknaden inom 2–4 år eftersom EU-projektets samlade kunskaper kan användas, säger Fredrik Fogelberg.

Under hösten arrangerar JTI ett miniseminarium om åkerbönor, då presenteras pågående svensk verksamhet om odling, sorter, foder och livsmedelsutveckling.

EUROLEGUME finansieras av EU:s sjunde ramprogram och har en total budget på 6,5 miljoner euro. Projektet innefattar 19 delatagare från 10 länder och pågår 2014–2017.

Nyheten är hämtad från EPOK/SLU - läs mer här>>

Bli medlem i Ekologiska Lantbrukarna


"Ekologiska Lantbrukarna påverkar politiken så att vi ekobönder kan få bättre ekonomi på gårdsnivå, därför är jag medlem."

Bengt Edsgård KRAV-grisbonde

KONTAKTA OSS

Ekologiska Lantbrukarnas kansli
nås på telefon 010-750 08 55 eller
via mail kansliet@ekolantbruk.se

TELEFONTIDER

Måndag: stängt
Tisdag: 8-12
Onsdag: 8-12
Torsdag: 8-12
Fredag: stängt

POSTADRESS

Ekologiska Lantbrukarna
C/o KRAV Ekonomisk förening
Box 1037
751 40 Uppsala

OBS ej paket!
Kontakta kansliet för
mer information.