MENY menu

Jordbruksverket förespråkar mindre kött och att välja kött med omsorg

Jordbruksverket har släppt rapporten "En hållbar köttkonsumtion". Myndigheten vill få oss att välja det kött vi äter med omsorg och föreslår en koldioxidskatt på kött som ett tänkbart styrmedel.

I ett pressmeddelande med anledning av rapporten skriver myndigheten att vi i västvärlden måste äta mindre kött för att minska utsläppen av växthusgaser i livsmedelsproduktionen.

Som konsumenter kan vi stärka en hållbar produktion genom att välja kött med omsorg, menar verket. Med omsorg menas framförallt att välja bort det köttet som har störst miljöpåverkan och produceras med bristfällig djuromsorg. Det behövs kunskap, guider och märkning för att kunna göra medvetna val. Man föreslår att frivillighet behöver kompletteras med offentliga styrmedel på internationell nivå.

– Regler, miljöskatter och subventioner kan styra i rätt riktning. Men det är avgörande att dessa är på en internationell nivå. Annars riskerar man bara flytta produktionen dit där regelkraven och skattebördan är lättast, inte där produktionen är hållbar, förklarar Gabriella Cahlin chef på Jordbruksverkets marknadsavdelning.

Från Ekologiska Lantbrukarnas sida motsätter man sig en köttskatt men är positiva till att konsumenten uppmanas tänka till kring sin köttkonsumtion och välja "rätt" kött.
– Med rätt kött menar vi ju såklart vårt kött, det ekologiska, säger Carl-Erik Ehrenkrona, ordförande i Ekologiska Lantbrukarna.

Här kan du läsa pressmeddelandet>>

Bli medlem i Ekologiska Lantbrukarna


"Ekologiska Lantbrukarna påverkar politiken så att vi ekobönder kan få bättre ekonomi på gårdsnivå, därför är jag medlem."

Bengt Edsgård KRAV-grisbonde

KONTAKTA OSS

Ekologiska Lantbrukarnas kansli
nås på telefon 010-750 08 55 eller
via mail kansliet@ekolantbruk.se

TELEFONTIDER

Måndag: stängt
Tisdag: 8-12
Onsdag: 8-12
Torsdag: 8-12
Fredag: stängt

POSTADRESS

Ekologiska Lantbrukarna
C/o KRAV Ekonomisk förening
Box 1037
751 40 Uppsala

OBS ej paket!
Kontakta kansliet för
mer information.