MENY menu

Nya Järna mejeri ska ge mer betalt till bonden

Kvalitet och miljöhänsyn hela vägen från jord till bord, och betydligt mer betalt till bönderna. Det är inriktningen i nybyggda Järna Mejeri som nu öppnar. Mejeriet bildar samtidigt modell för hur man kan undvika dagens pris- och volymfixerade mjökkris genom att istället erbjuda de kvaliteter som hållbar produktion ger och som alltfler konsumenter efterfrågar, skriver Järna Mejeri AB i ett pressmeddelande.

Järna Mejeri drabbades för drygt två år sedan av en dramatisk brand och har inte haft någon produktion sedan dess. När mejeriet skulle byggas upp på nytt valdes platsen Saltå i Järna.

Mejeriet använder mjölkråvara från biodynamiska kretsloppsgårdar och tar tillvara kvaliteten och de naturliga näringsämnena i råvaran genom moderna och skonsamma processer. Bland annat pastöriseras mjölken vid lägre temperatur än vanligt och man homogeniserar den inte. Den mekaniska påverkan på mjölken har också minimerats genom minskat antal pumpningar i hanteringen.

Ett viktigt mål för mejeriet är att betala det pris som krävs för en långsiktigt hållbar ekonomi för de bönder som levererar sin mjölk till mejeriet. Man vill ge producenter av bra råvaror möjlighet att överleva och utvecklas. Just nu betalar mejeriet cirka två kronor mer per liter mjölk, jämfört med vad som är vanligt på mjölkmarknaden.

Järna Mejeris produkter är både KRAV- och Demetermärkta och kommer närmast att finnas att köpa i Järnatrakten och i vissa utvalda butiker i Stockholm. Det är helmjölk, mellanmjölk, filmjölk och yoghurt tillverkad på komjölk, samt även lite syrligare getmjölk och getyoghurt. Senare ska mejeriet också ta fram olika ostar och ytterligare flera mejeriprodukter.

Bli medlem i Ekologiska Lantbrukarna


"Ekologiska Lantbrukarna påverkar politiken så att vi ekobönder kan få bättre ekonomi på gårdsnivå, därför är jag medlem."

Bengt Edsgård KRAV-grisbonde

KONTAKTA OSS

Ekologiska Lantbrukarnas kansli
nås på telefon 010-750 08 55 eller
via mail kansliet@ekolantbruk.se

TELEFONTIDER

Måndag: stängt
Tisdag: 8-12
Onsdag: 8-12
Torsdag: 8-12
Fredag: stängt

POSTADRESS

Ekologiska Lantbrukarna
C/o KRAV Ekonomisk förening
Box 1037
751 40 Uppsala

OBS ej paket!
Kontakta kansliet för
mer information.