MENY menu

Internationella lantbruksjournalister på Lovö Prästgård

Mellan den 15 och 19 augusti arrangeras den 56e kongressen för IFAJ, International Federation of Agricultural Journalists. Sverige är värdland för i år och mötesplatsen är Stockholm. Under fyra dagar träffas lantbruksjournalister från hela världen för att diskutera utveckling, dela ut priser, hålla årsmöte och göra gårdsbesök. Årets kongresstema är "Solutions For A Green Future".

Ett av gårdsbesöken den 18 augusti var hos Elin Rydström, på hennes ekologiska mjölkgård på Lovö Prästgård utanför Stockholm. 13 journalister klev av bussen på gårdsbacken och fick höra Elin berätta om gårdens verksamhet, historia, framtid och utmaningar. Diskussionerna var många och spridda - allt från mjölkpriser till biologisk mångfald och Elins engagemang i Arla Minior.

Tina Andersson är reporter på ATL och sitter i styrelsen för Föreningen för Skogs- och Lantbruksjournalister, den svenska motsvarigheten till IFAJ. Hon har varit mycket delaktig i arbetet med att förbereda och genomföra kongressen.
- Det har varit intensivt och roligt. Årets miljötema är mycket uppskattat av de 31 medlemsländerna i IFAJ.
Aktiviteterna under kongressen är många och några av talarna har varit Eskil Erlandsson, Johan Rockström och Helena Jonsson, berättar Tina.
- Men viktigast under kongressen är våra två dagar med så kallade "farm tours", tillägger hon.

Nästa kongress hålls i Argentina år 2013. Då är temat "Land of Adventure And Land of Contrast", berättar María Mosquera, från Buenos Aires.
- Då kommer vi att visa upp landets storskaliga jordbruk, hur det bedrivs och Argentina som en del av Mercosur.

Som avslutning på gårdsbesöket hos Elin på Lovön bjöds det på delikat lunch, tillagad av Roland Persson, tidigare Årets Kock. Svenska smaker som gubbröra, gravlax, dillkalvkött och sensommargrönt smakade gott - allra helst när det kunde ätas vid ett långbord i trädgården.

Besök Ekologiska Lantbrukarna på Facebook för fler bilder

Läs mer om IFAJ
Läs mer om FSLJ

Bli medlem i Ekologiska Lantbrukarna


"Ekologiska Lantbrukarna påverkar politiken så att vi ekobönder kan få bättre ekonomi på gårdsnivå, därför är jag medlem."

Bengt Edsgård KRAV-grisbonde

KONTAKTA OSS

Ekologiska Lantbrukarnas kansli
nås på telefon 010-750 08 55 eller
via mail kansliet@ekolantbruk.se

TELEFONTIDER

Måndag: stängt
Tisdag: 8-12
Onsdag: 8-12
Torsdag: 8-12
Fredag: stängt

POSTADRESS

Ekologiska Lantbrukarna
C/o KRAV Ekonomisk förening
Box 1037
751 40 Uppsala

OBS ej paket!
Kontakta kansliet för
mer information.