MENY menu

Inhemskt foder kan ersätta sojamjöl

Närproducerade proteinfoder är intressanta som alternativ till importerat sojamjöl. I ett forskningsprojekt på SLU Skara har man visat att ärtor, åkerböna och svenskodlad soja kunde mäta sig med sojamjölet både när det gäller resultat och kostnad. Agrodrank var överlägset i försöken och den totala klimatpåverkan för mjölkrasbaserad köttproduktion minskade med en procent.

I projektet undersöktes om ärt, åkerböna, svensk soja samt Agrodrank kunde täcka kalvens proteinbehov samt hur lönsamheten påverkades jämfört med sojamjöl. Två omgångar med 80 mjölkraskalvar studerades från ca två till åtta månaders ålder.

Resultaten visar att inhemska proteinfodermedel kan ersätta sojamjöl som proteinfodermedel. Första året åt och växte kalvarna lika bra i alla grupper, medan andra året gav en lika bra eller tom högre tillväxt hos kalvarna som fått närproducerat foder jämfört med sojamjöl.

Inhemska proteinfodermedel är ekonomiskt konkurrenskraftiga, då ärter var lönsammast år 1 och Agrodrank var lönsammast år 2 vid grundkalkylens priser. Relativt små prisökningar på ärter relativt priset på sojamjöl kan dock förändra situationen till sojamjölets fördel. Agrodrank var lönsammare än sojamjöl i alla rimliga prissituationer vid den foderförbrukning och tillväxt som uppnåddes i försöket.

Här kan du läsa hela rapporten

Bli medlem i Ekologiska Lantbrukarna


"Ekologiska Lantbrukarna påverkar politiken så att vi ekobönder kan få bättre ekonomi på gårdsnivå, därför är jag medlem."

Bengt Edsgård KRAV-grisbonde

KONTAKTA OSS

Ekologiska Lantbrukarnas kansli
nås på telefon 010-750 08 55 eller
via mail kansliet@ekolantbruk.se

TELEFONTIDER

Måndag: stängt
Tisdag: 8-12
Onsdag: 8-12
Torsdag: 8-12
Fredag: stängt

POSTADRESS

Ekologiska Lantbrukarna
C/o KRAV Ekonomisk förening
Box 1037
751 40 Uppsala

OBS ej paket!
Kontakta kansliet för
mer information.