MENY menu

Huruvida ekologiskt är nyttigare eller ej

En ny studie från Stanfords universitet i USA visar att det inte finns starka bevis för att ekologisk mat innehåller mycket mer nyttiga ämnen som till exempel vitaminer än konventionell mat. Studien rekommenderar samtidigt ekologisk mat för alla som vill undvika rester av kemiska bekämpningsmedel och antibiotika-resistenta bakterier. Här följer KRAVs kommentarer till studien:

Studien fokuserar främst på att försöka fastställa och jämföra hälsofördelar mellan ekologisk och konventionell mat. Rapporten har utelämnat andra fördelar med ekologisk mat som till exempel att den framställs utan kemiska bekämpningsmedel, med avsevärt högre djuromsorg och endast tillåter en bråkdel av alla de tillsatser som är tillåtna i konventionellt framställd mat, för att nämna några.

Forskarna har undersökt 240 olika studier. Flera av studierna visar att ekologisk mat innehåller väsentligt lägre halter av bekämpningsmedelsrester. Två av studierna visar dessutom att barn som äter mycket ekologisk mat hade mindre bekämpningsmedel i sin urin än de som ätit konventionell mat.

Vad gäller innehåll av vitaminer pekar Stanford-rapporten på att konventionella och ekologiska odlade frukter och grönsaker innehåller lika mycket vitaminer. Forskarna ser däremot att det finns studier som visar att ekologisk mjölk innehåller mer nyttiga fettsyror som till exempel omega-3, än konventionell mjölk. Rapporten visar också att bakterieresistens mot tre eller fler sorters antibiotika var vanligare i konventionellt framställd mat än i kött från grisar och kycklingar i ekologisk produktion.

Stanford-studien har sammanställts på mestadels amerikansk forskning och är därför svår att helt applicera på europeiska förhållanden. Studien visar framförallt hur svårt det är att mäta och vetenskapligt fastställa hälsofördelar för en typ av mat framför en annan.

Länk till studien: http://annals.org/article.aspx?articleid=1355685

Källa: Annals of Internal Medicine. Crystal Smith-Spangler, mfl. Are Organic Foods Safer or Healthier Than Conventional Alternatives?: A Systematic Review. 2012.

Här kan du läsa KRAVs artikel i sin helhet

Bli medlem i Ekologiska Lantbrukarna


"Ekologiska Lantbrukarna påverkar politiken så att vi ekobönder kan få bättre ekonomi på gårdsnivå, därför är jag medlem."

Bengt Edsgård KRAV-grisbonde

KONTAKTA OSS

Ekologiska Lantbrukarnas kansli
nås på telefon 010-750 08 55 eller
via mail kansliet@ekolantbruk.se

TELEFONTIDER

Måndag: stängt
Tisdag: 8-12
Onsdag: 8-12
Torsdag: 8-12
Fredag: stängt

POSTADRESS

Ekologiska Lantbrukarna
C/o KRAV Ekonomisk förening
Box 1037
751 40 Uppsala

OBS ej paket!
Kontakta kansliet för
mer information.