MENY menu

Högre matpriser ger mindre skillnad mellan eko och konventionellt

Matpriserna skenar, men flera ekologiska produkter har ökat mindre i pris än konventionella. Det innebär att prisskillnaden mellan ekologiska och konventionella produkter i vissa fall har minskat.

Nötfärs, havregryn, vetemjöl, smör är exempel på produkter där merpriset i butik minskat under det andra kvartalet i år. För några andra produkter, som kyckling och fläskfärs, har merpriset istället ökat något. Det visar rapporten Svenskt ekoindex kvartal 2 som mäter försäljningen av ekologisk mat och dryck i dagligvaruhandeln.

– Många tror nog att ekomaten är mycket dyrare, men som aktuella siffror visar så är det inte så stor skillnad mellan eko och konventionellt längre. Med bara någon krona extra kan du stötta en matproduktion som driver omställning till ett lantbruk som är bättre för miljö och hälsa, säger Ida Lind, expert marknad och hållbarhet på Ekologiska Lantbrukarna.

Den minskade prisskillnaden kan bero på flera faktorer, menar Ekologiska Lantbrukarna.

– Ekobönder producerar i högre utsträckning fodret till gårdens djur själva och sprutar inte med kemiska bekämpningsmedel som stör naturen och hotar grundvattnet. De är helt enkelt lite mer självförsörjande, vilket gör att de flesta påverkas mindre av höga priser på importerat foder och konstgödsel, säger Ida Lind, expert marknad och hållbarhet på Ekologiska Lantbrukarna.

Rapporten visar också att den totala försäljningen av ekologiska livsmedel minskade med 1,5 procent under det andra kvartalet jämfört med samma kvartal 2021.

Merpriset är beräknat som skillnad i genomsnittligt pris för de ekologiska produkterna i gruppen och de konventionella i samma grupp. Det framräknade merpriset kan i viss mån påverkas av skillnader i förpackningsstorlek eller andra egenskaper.

Läs rapporten

Bli medlem i Ekologiska Lantbrukarna


"Ekologiska Lantbrukarna påverkar politiken så att vi ekobönder kan få bättre ekonomi på gårdsnivå, därför är jag medlem."

Bengt Edsgård KRAV-grisbonde

KONTAKTA OSS

Ekologiska Lantbrukarnas kansli
nås på telefon 010-750 08 55 eller
via mail kansliet@ekolantbruk.se

TELEFONTIDER

Måndag: stängt
Tisdag: 8-12
Onsdag: 8-12
Torsdag: 8-12
Fredag: stängt

POSTADRESS

Ekologiska Lantbrukarna
C/o KRAV Ekonomisk förening
Box 1037
751 40 Uppsala

OBS ej paket!
Kontakta kansliet för
mer information.