MENY menu

Hög tid för mer nära foder - nu lanseras Proteintipset.se

Nästan 60 procent av allt proteinfoder som ges till svenska djur är importerat. Det visar att det finns många goda affärsmöjligheter och miljövinster med att odla mer närproducerat protein och spannmål. Därför lanseras nu www.proteintipset.se - sidan på nätet som ska stimulera till mer svenskodlat foder, fulladdad med böndernas bästa tips.

Köp och sälj och hjälp att sätta pris
Proteintipset.se är en sida för kunskapsförmedling om odling av proteingrödor och utfodring. Här kan man hitta böndernas egna tips, som till exempel ”samodla ärter och korn till grisarna”, ”lusernvall ger proteinrikt grovfoder” eller ”esparsett ny baljväxt på svenska fält”. På sajten kan man även annonsera för att köpa eller sälja foder mellan gårdar. Därtill finns en beräkningshjälp för att sätta pris, framtagen av Lovanggruppen.

En plats för alla
Proteintipset.se är till för alla bönder, oavsett produktionsform. De som ligger bakom satsningen är Ekologiska Lantbrukarna, LRF och Växa Sverige, samma gäng som gjorde boken ”101 proteintips - böndernas bästa tips för mer svenskt proteinfoder”.

– I arbetet med boken kom vi i kontakt med många bönder och fick förståelse för att det fanns en stor efterfrågan på just en sådan här tjänst. Proteintipset.se är framtagen för att göra det lättare att våga satsa på mer egenproducerat foder och skapa en ökad lönsamhet för djurproducenter genom minskade foderkostnader. Vi hoppas att tjänsten ska leda till många goda samarbeten gårdar emellan och i förlängningen ett minskat beroende av importerat kraftfoder, säger Hilda Runsten, klimatexpert på LRF och en av initiativtagarna till Proteintipset.se.

Dela dina foderhändelser i sociala medier med #proteintipset
Hur långt har rapsen kommit där du bor? Vad tycker fåren om åkerbönorna? Hur ser en rapspress ut ”in action”? Tagga dina fodernyheter, tips och händelser med hashtag #proteintipset på Instagram och Twitter. På så sätt syns inläggen på www.proteintipset.se och dina tips och nyheter sprids i sociala medier.

Kontakt
Hilda Runsten, Lantbrukarnas Riksförbund hilda.runsten@lrf.se 073 572 92 84
Eva Hagström Öberg, Ekologiska Lantbrukarna eva.hagstrom@regna.net 070 833 66 63
Karin Ulvshammar, Växa Sverige karin.ulvshammar@vxa.se 070 205 56 23

Bli medlem i Ekologiska Lantbrukarna


"Ekologiska Lantbrukarna påverkar politiken så att vi ekobönder kan få bättre ekonomi på gårdsnivå, därför är jag medlem."

Bengt Edsgård KRAV-grisbonde

KONTAKTA OSS

Ekologiska Lantbrukarnas kansli
nås på telefon 010-750 08 55 eller
via mail kansliet@ekolantbruk.se

TELEFONTIDER

Måndag: stängt
Tisdag: 8-12
Onsdag: 8-12
Torsdag: 8-12
Fredag: stängt

POSTADRESS

Ekologiska Lantbrukarna
C/o KRAV Ekonomisk förening
Box 1037
751 40 Uppsala

OBS ej paket!
Kontakta kansliet för
mer information.