MENY menu

Hållbar festival med eko på menyn gynnar svenskt lantbruk

Att festivalen Way Out West i Göteborg satsar på hållbarhet och ekologisk mat är gratis marknadsföring för svenska bönder, menar Adam Arnesson i sin senaste krönika i Land Lantbruk.

"I helgen var jag på festivalen Way Out West i Göteborg. En festival som passar mig utmärkt, inte bara för att man kan köpa bubbel på festivalområdet, utan också för att hela festivalen är KRAV-märkt och har ordet ”hållbarhet” som ett ledord.

Annars när jag är på liknande evenemang brukar jag alltid störa mig på kommersialism, slösande och nedskräpning, tänka på all negativ miljöpåverkan mänskliga nöjen ibland innebär.

Att gå runt på Way Out West är istället en fröjd. Rent och snyggt och dessutom är maten ekologisk. Från och med förra året är även all mat vegetarisk, något som upprört många. Jag tycker oftast att valfrihet är att föredra men med tanke på att festivalen väljer att profilera sig genom bra producerad mat och hållbarhet, är jag nästan enbart positiv. Man väljer bort kött för att det är det livsmedel som medför mest negativ klimatpåverkan.

Nu vet jag, och de flesta andra som jobbar inom lantbrukssektorn att det inte är hela sanningen. Kött från betande djur medför mängder av ovärderliga nyttor, som biologisk mångfald, ekosystemtjänster med mera. Dessutom är det stor skillnad på kött och kött, utifrån var djuren fötts upp och på djurslag.

Att festivalen väljer att marknadsföra sig genom miljö, hållbarhet och mat gör svenskt lantbruk en stor tjänst, då det engagerar stora folkgrupper i just mat, som är precis det vi sysslar med. Det är gratis marknadsföring åt svenska bönder och ett utmärkt sätt att få människor intresserade av vad de äter."

Läs Adams krönika i sin helhet här

Bli medlem i Ekologiska Lantbrukarna


"Ekologiska Lantbrukarna påverkar politiken så att vi ekobönder kan få bättre ekonomi på gårdsnivå, därför är jag medlem."

Bengt Edsgård KRAV-grisbonde

KONTAKTA OSS

Ekologiska Lantbrukarnas kansli
nås på telefon 010-750 08 55 eller
via mail kansliet@ekolantbruk.se

TELEFONTIDER

Måndag: stängt
Tisdag: 8-12
Onsdag: 8-12
Torsdag: 8-12
Fredag: stängt

POSTADRESS

Ekologiska Lantbrukarna
C/o KRAV Ekonomisk förening
Box 1037
751 40 Uppsala

OBS ej paket!
Kontakta kansliet för
mer information.