MENY menu

Håll koll på grovfoderkostnader

I början av februari kommer hemsidan ”Grovfoderverktyget” att lanseras. Tanken är att det ska vara ett hjälp­medel för att producera ett foder av rätt kvalitet till lägsta pris, helt enkelt att optimera sin odling.

– Att räkna ut produktionskostnader är en fråga som många har försökt att lösa. Om man ska optimera foderstater måste man ha värdet på grovfodret för annars blir det inte rätt. Många har inte den kostnaden och då får man ta en schablon istället, men nu har man chansen att räkna ut sin egen kostnad, säger Linda af Geijersstam på HIR Kalmar, en av dem som varit med i framställningen av Grovfoderverktyget.

På Grovfoderverktygets hemsida kommer det att finnas både den integrerade produktionskostnads­beräkningen och olika räkneexempel i Excel. Där ska man till exempel kunna räkna ut transportkostnader samt hur näringsvärde och avkastning förändras när man skördar senare eller tidigare eller med flerskördesystem.

Man ska kunna använda sig av egna siffor eller schablon­värden. I programmet kan man räkna ut nyckeltal så som kronor per kilo TS och kronor per kilo råprotein. Kalkylerna kan delas upp i olika produktionsdelar och så ska man även kunna beräkna förluster.

Runt årsskiftet kommet ett antal testpersoner att prova verktyget och sedan är förhoppningen att verktyget kommer att lanseras i och med Vallkonferensen i Uppsala den 5 februari.

Nyheten är hämtad från Jordbruksaktuellt www.ja.se

Bli medlem i Ekologiska Lantbrukarna


"Ekologiska Lantbrukarna påverkar politiken så att vi ekobönder kan få bättre ekonomi på gårdsnivå, därför är jag medlem."

Bengt Edsgård KRAV-grisbonde

KONTAKTA OSS

Ekologiska Lantbrukarnas kansli
nås på telefon 010-750 08 55 eller
via mail kansliet@ekolantbruk.se

TELEFONTIDER

Måndag: stängt
Tisdag: 8-12
Onsdag: 8-12
Torsdag: 8-12
Fredag: stängt

POSTADRESS

Ekologiska Lantbrukarna
C/o KRAV Ekonomisk förening
Box 1037
751 40 Uppsala

OBS ej paket!
Kontakta kansliet för
mer information.