X

Grattis till vinnarna i Ekoligan

22 november 2012
För första gången någonsin har privata restauranger tävlat om vem som serverar mest KRAV-märkt och ekologisk mat.

Sedan flera år tillbaka har Ekomatsligan rankat kommuner och landsting efter hur stor andel eko-inköp som görs i de offentliga restaurangerna. I år har turen kommit till de privata restaurangerna. De 17 privata restauranger som anmält sig till Ekoligan har låtit certifieringsföretag kontrollera mängden ekologiska livsmedelsinköp och efter det kunde följande vinnare utses:

- I kategorin á la carte-restauranger vann restaurang Balthazar i Malmö, KRAV-certifierad restaurang med tre märken, det vill säga minst 90 procent KRAV-godkända livsmedel.
- I kategorin gourmet-restauranger vann Lilla Bjers Gårdsrestaurang, Gotland, även den certifierad med tre KRAV-märken.
- I kategorin konferens-restauranger vann KRAV-certifierade Hotell Kristina, Sigtuna och i kategorin café vann Saltå café, Södertälje.
- I kategorin lunch-restauranger vann restaurang Brydlings i Åhlénshuset, centrala Stockholm. Nyligen KRAV-certifierad med tre KRAV-märken och över 94 procent av livsmedelsinköpen är KRAV-godkända.

– Att gå från noll ekologisk mat till 100 procent, nästan, var upp till bevis för min del. Efter att ha utbildat både kommuner och privata aktörer i fyra år hur man arbetar ekologiskt och hur det påverkar vår jord, var det bara att gasa på fullt ut, säger Ulrika Brydling, eko-kock och ägare till restaurang Brydling som tillsammans med sin make Jörgen (bilden) serverar över 1000 matgäster varje dag.

– Bredden och nivån på dessa restauranger visar att det är möjligt att både göra fantastisk mat och samtidigt visa stor omtanke om omvärlden. Det blir allt lättare för den som vill äta ute att njuta hållbart, säger Johan Cejie, Försäljningschef KRAV, som delade ut priserna.

Idag finns det över 600 KRAV-certifierade restauranger inom både offentlig och privat verksamhet. Restaurangerna kan välja en KRAV-certifiering med ett, två eller tre KRAV-märken för att visa matgästerna hur stor del av restaurangens mat som är tillagad med KRAV-godkända råvaror:

Ett märke = 25 % KRAV-godkända produkter eller 15 KRAV-godkända livsmedel
Två märken = minst 50 % KRAV-godkända produkter
Tre märken = minst 90 % KRAV-godkända produkter

Fler nyheter