MENY menu

Gräsätande kor är klimatsmarta

Upptäckten av kossans höga metanutsläpp förvandlade henne till en klimatbov av rang. Men utsläppen har visat sig bero på vad hon äter. Nya siffror visar att kons betande är viktigt för miljön, det skriver Ann-Helen Meyer von Bremen i artikeln "Kossan ut ur skamvrån" i det senaste numret av Forskning och Framsteg.

Det har blivit allt tydligare att mjölkens växthuseffekt varierar kraftigt, beroende på hur kon föds upp, vilken mat hon äter och hur maten odlas. Vissa studier har visat att nästan hälften av mjölkens växthuseffekt finns i fodret, och där ingår bland annat användningen och även själva produktionen av kvävegödsel och dieselkörning vid odlandet.

I artikeln lyfts klimatfördelarna med ekologiskt lantbruk fram ur flera aspekter, bland annat att ekokossan äter mer grovfoder (hö och ensilage) och betar mer gräs än en konventionell ko. Om kon äter mycket gräs, särskilt om hon går ut och hämtar det själv på bete, går det inte bara åt mindre energi, det minskar också utsläppet av växthusgaser.

Här kan du läsa artikeln i Forskning och framsteg

Bli medlem i Ekologiska Lantbrukarna


"Ekologiska Lantbrukarna påverkar politiken så att vi ekobönder kan få bättre ekonomi på gårdsnivå, därför är jag medlem."

Bengt Edsgård KRAV-grisbonde

KONTAKTA OSS

Ekologiska Lantbrukarnas kansli
nås på telefon 010-750 08 55 eller
via mail kansliet@ekolantbruk.se

TELEFONTIDER

Måndag: stängt
Tisdag: 8-12
Onsdag: 8-12
Torsdag: 8-12
Fredag: stängt

POSTADRESS

Ekologiska Lantbrukarna
C/o KRAV Ekonomisk förening
Box 1037
751 40 Uppsala

OBS ej paket!
Kontakta kansliet för
mer information.