Göteborgspriset för hållbar utveckling 2011 går till Afrika

14 december 2011
Onsdagen den 14 december är det dags för utdelning av 2011 års upplaga av Göteborgspriset för hållbar utveckling. De båda pristagarna – Tigray-projektet företrätt av Sue Edwards och FN:s förre generalsekreterare Kofi Annan – delar på prissumman en miljon kronor för sitt arbete för hållbar livsmedelsförsörjning i Afrika.

Ceremonin äger rum i Eriksbergshallen i Göteborg där det tidigare under dagen hålls ett seminarium med direkt anknytning till temat för årets pris: hur klarar Afrika den utmaning vad gäller livsmedelsförsörjning som kontinenten står inför, att helt enkelt genomgå en ”grön revolution”?

Afrikas befolkning väntas öka från 900 miljoner människor till 3,6 miljarder under detta århundrade och måste lösa den övergripande frågan hur man ska kunna öka produktionen av livsmedel och samtidigt producera med ekologisk hållbarhet.

Så här lyder motivering för årets vinnare:
"Årets pris på 1 miljon kronor delas mellan FNs förre generalsekreterare Kofi Annan, som tagit på sig ledartröjan för Afrikas gröna revolution och Tigrayprojektet, som är ett lysande lokalt initiativ i Etiopien."

Läs gärna mer om pristagarna och deras arbete på www.gothenburgaward.com

Fler nyheter