MENY menu

Fyra vallskördar för bättre foderkvalitet

På gården Kolstorp utanför Borensberg i Östergötland har man sedan ett par år tillbaka tagit fyra vallskördar för att få till bra foderkvalitet till sina 500 nötkreatur.

Bröderna Leif och Örjan Pettersson driver tillsammans med Leifs son David mjölkproduktion med tre robotar, samt uppfödning av tjurarna till slakt. Att ta fyra skördar är generellt inte så vanligt i deras område, men familjen Pettersson har gjort det i fyra år.

Varför tar ni fyra skördar?
– Vi får ett högkvalitativt foder med både energi och protein. Vilket är det som vi eftersträvar för att kunna dra ner kraftfoderkostnaderna, säger Leif Pettersson.

– Förr resonerade man så att man behövde riktigt bra foder till mjölkkorna och ett annat foder till kvigor och tjurar. Men vi vill ha kanonfoder till alla djuren. Vi är inte intresserade av att få något som inte är bra, Ska man få tjurar att växa riktigt bra måste de få samma foder som korna, säger David Pettersson.

Örjan Pettersson menar att kvaliteten blir bättre i och med att gräset är sprödare när det skördas. Men totalt sett blir det inte så mycket mer vall.

– Förra året var det svårt att få till fyra skördar i och med att det blev så sent. Man måste börja tidigt för att hinna, säger Leif.

– Det är inget vi håller blint på, utan det är något vi försöker med men sedan får året utvisa om det går, säger David.

Allt grovfoder körs i ett rundbalssystem. De bredsprider och strängar med en Kuhn Butterfly. Mellan varje skörd går det 4-5 veckor. De använder två olika vallsorter beroende på jordarten. På slätten kör de med en vallfröblandning från Lovanggruppen med Hykor, Ängssvingel och Lusern, vilket gör att det kommer igång tidigt. I den andra halvan av odlingen kör de en vallfröblandning från Lantmännen med Vit- och Rödklöver, Timotej, Ängssvingel.

Nyheten är hämtad från Jordbruksaktuellt

Bli medlem i Ekologiska Lantbrukarna


"Ekologiska Lantbrukarna påverkar politiken så att vi ekobönder kan få bättre ekonomi på gårdsnivå, därför är jag medlem."

Bengt Edsgård KRAV-grisbonde

KONTAKTA OSS

Ekologiska Lantbrukarnas kansli
nås på telefon 010-750 08 55 eller
via mail kansliet@ekolantbruk.se

TELEFONTIDER

Måndag: stängt
Tisdag: 8-12
Onsdag: 8-12
Torsdag: 8-12
Fredag: stängt

POSTADRESS

Ekologiska Lantbrukarna
C/o KRAV Ekonomisk förening
Box 1037
751 40 Uppsala

OBS ej paket!
Kontakta kansliet för
mer information.