MENY menu

Första ursprungsmärkta KRAV-produkterna på marknaden

Örtagården Orust Grönt är det första KRAV-certifierade företaget som också har sin produktion ursprungsmärkt. Det var 7 september som de första krukodlade örterna landade i butik.

Närproducerat är honnörsordet i debatten om våra livsmedel idag, och det är högsta mode i marknadsföringen av både restauranger, matkassar och livsmedelsbutiker. Ofta nämns närodlat som synonymt med ekologiskt, och ibland beskrivs det som en trend som konkurrerar med ekologiskt.

Dock finns det inga regler för vad som är närproducerat. Tittar man lite närmare på produkter som marknadsförs som närproducerade, så är det helt uppenbart att de som använder sig av denna marknadsföring har mycket olika kriterier för vad de menar.

KRAV har därför givit sig in även på detta område och erbjuder sina anslutna företag att bredvid KRAV-certifieringen också kunna få en certifiering av ursprunget - alltså egentligen inte en närproducerat-märkning men en märkning som producenten kan använda för att bevisa att råvarorna kommer från området och att eventuell förädling också skett i närområdet. Detta är än så länge den enda tredjepartscertifiering av ursprung som finns.

KRAVs regler för ursprungsmärkning finns här

Bli medlem i Ekologiska Lantbrukarna


"Ekologiska Lantbrukarna påverkar politiken så att vi ekobönder kan få bättre ekonomi på gårdsnivå, därför är jag medlem."

Bengt Edsgård KRAV-grisbonde

KONTAKTA OSS

Ekologiska Lantbrukarnas kansli
nås på telefon 010-750 08 55 eller
via mail kansliet@ekolantbruk.se

TELEFONTIDER

Måndag: stängt
Tisdag: 8-12
Onsdag: 8-12
Torsdag: 8-12
Fredag: stängt

POSTADRESS

Ekologiska Lantbrukarna
C/o KRAV Ekonomisk förening
Box 1037
751 40 Uppsala

OBS ej paket!
Kontakta kansliet för
mer information.