MENY menu

Fler vill odla eget foder till korna

Fler och fler vill utfodra sina mjölkkor med närproducerat foder. Nu finns det en fullmatad kunskapsöversikt att luta sig mot, med både odlings-, djurhälso-, utfodrings- och ekonomiska aspekter. Det viktigaste närproducerade fodret för mjölkkor är vallfoder.

Kunskapsöversikten är en del i SLF-projektet "Närproducerat foder fullt ut - optimerad och lönsam utfodring med chans till tydlig kommunikation med konsumenten". Rapporten börjar med en historisk tillbakablick på utfodring av mjölkkor, där det konstateras att oljekakor till mjölkkor började importeras redan i slutet av 1800-talet. Så sent som i slutet av sextiotalet var hö det dominerande grovfodret. Numera används endast en mindre mängd hö på mjölkgårdarna.

Vilka typer av proteinfodermedel som använts i mjölkproduktionen har varierat under årens lopp. Flera proteinfodermedel har försvunnit, till exempel jordnötskaka, kokoskaka och bomullsfrökaka. De försvann framförallt på grund av kvalitetsproblem. Idag används främst rapsmjöl och en mindre mängd sojamjöl. Sojamjölsanvändningen fick ett uppsving i och med EU-inträdet då införselavgifterna på proteinfodermedel togs bort.

Läs mer hos Greppa Näringen

Bli medlem i Ekologiska Lantbrukarna


"Ekologiska Lantbrukarna påverkar politiken så att vi ekobönder kan få bättre ekonomi på gårdsnivå, därför är jag medlem."

Bengt Edsgård KRAV-grisbonde

KONTAKTA OSS

Ekologiska Lantbrukarnas kansli
nås på telefon 010-750 08 55 eller
via mail kansliet@ekolantbruk.se

TELEFONTIDER

Måndag: stängt
Tisdag: 8-12
Onsdag: 8-12
Torsdag: 8-12
Fredag: stängt

POSTADRESS

Ekologiska Lantbrukarna
C/o KRAV Ekonomisk förening
Box 1037
751 40 Uppsala

OBS ej paket!
Kontakta kansliet för
mer information.