MENY menu

Falköpings mejeri höjer ekotillägg

Falköpings Mejeri levererar ekologisk mjölk till såväl Coop som Axfood och Lidl och behöver nu ytterligare ekoinvägning för att trygga sitt behov. Från och med den 1 juli höjer mejeriet sitt ekotillägg från 75 till 90 öre.

– Tidigare har vi tillverkat mjölkpulver och ost av vår ekologiska mjölk men nu prioriterar vi färskmjölk. Det är nätt och jämnt att den räcker till, säger Thomas Andersson, VD för Falköpings Mejeri.

Han räknar med att Falköpings Mejeri för närvarande använder över 90 procent av den ekologiska invägningen till ekoprodukter vilket är en ovanligt hög andel.

Mejeriet har för närvarande 17 ekologiska leverantörer och letar nu efter fler. En del av invägning försvann vid årsskiftet när Krav införde nya regler med rastning för uppbundna besättningar.

– Några har hört av sig och intresserade och de får i så fall bestämma sig under maj månad. Bland de som redan är ekologiska är det i många fall svårt att utöka på grund av arealbrist, säger Thomas Andersson.

Från och med vecka 11 tog Falköpings Mejeri över kontraktet för Lidls ekomjölk och sedan tidigare levererar mejeriet ekomjölk till Coop och Axfood. Dessutom har även försäljningen under det egna varumärket ökat.

– Det gjordes en prissänkning av ekomjölken för två år sedan för att minska skillnaden mot konventionell mjölk och den börjar slå igenom. Sedan är mitt intryck att handeln har blivit mer aktiv för att sälja ekologiskt, menar Thomas Andersson.

För att stimulera leverantörerna höjer Falköpings Mejeri från och med den 1 juli ekotillägget från 75 till 90 öre.

Nyheten är hämtad från Land Lantbruk

Bli medlem i Ekologiska Lantbrukarna


"Ekologiska Lantbrukarna påverkar politiken så att vi ekobönder kan få bättre ekonomi på gårdsnivå, därför är jag medlem."

Bengt Edsgård KRAV-grisbonde

KONTAKTA OSS

Ekologiska Lantbrukarnas kansli
nås på telefon 010-750 08 55 eller
via mail kansliet@ekolantbruk.se

TELEFONTIDER

Måndag: stängt
Tisdag: 8-12
Onsdag: 8-12
Torsdag: 8-12
Fredag: stängt

POSTADRESS

Ekologiska Lantbrukarna
C/o KRAV Ekonomisk förening
Box 1037
751 40 Uppsala

OBS ej paket!
Kontakta kansliet för
mer information.