MENY menu

Europeisk expertgrupp om proteingrödor

EU:s avdelning för jordbruk och landsbygdsutveckling (AGRI) har samlat ett antal expertgrupper vars uppgift är att komma med inriktningsdokument för relevant forskning och innovation. Fokusgruppen om proteingrödor har nyss lämnat ifrån sig sin slutrapport.

Tjugo experter från elva länder (Ungern, Italien, Holland, Belgien, Frankrike, Spanien, Tyskland, Irland, Finland, Österrike, Storbritannien) bildade en fokusgrupp som hade som syfte att hitta möjligheter för ökad lönsamhet för proteingrödor i Europa och därmed göra odlingen mer attraktiv för lantbrukare. I dag importeras cirka 70 procent av proteinfodret till Europa. Gruppen fokuserade framförallt på att kunna tillfredsställa behovet av djurfoder, samt att främja ett mer uthålligt jordbruk i Europa.

Med tanke på Europas varierande klimat pekade gruppen på de mest lovande proteingrödorna för ökad odling; fröbaljväxter (åkerböna, ärt, lupin och några mindre grödor), vallbaljväxter (framförallt lucern), solros och raps, tillsammans med europeiskt odlad sojaböna.

Idag är proteingrödor en nischgröda
Gruppen anser att proteringrödorna idag endast är nischgrödor och infrastrukturen för att processa och marknadsföra dessa grödor är dåligt utvecklad inom EU. Det finns samtidigt möjlighet för en ökad användning av proteingrödor genom lokal produktion och regional handel eller produktion för hela den ekologiska marknaden. Man gör skillnad mellan intensiva och låg-intensiva (inklusive ekologiska) odlingssystem, där den förra riktar sig mot foderindustrin och den senare mer mot lokal odling med foderodling där djuren finns. Med ökad användning av dessa grödor i växtföljden finns stora möjligheter till ökad resurseffektivitet och miljömässiga fördelar som förbättrad jordkvalitet och hälsa, kvävehantering, biodiversitet samt minskat utsläpp av växthusgaser.

Beräkningar av lönsamhetsgap
Gruppen gjorde även generella beräkningar av det lönsamhetgap som finns mellan att odla vete eller majs med en högre lönsamhet, jämfört med odling av proteingrödorna med en lägre lönsamhet. I Sverige blev rapsodlingen mer fördelaktig än exempelvis ärt och åkerböna – dock finns ett gap som måste fyllas för alla proteingrödor, även raps. I vissa regioner inom EU finns det proteingrödor som redan har liknande lönsamhet som vete och majs, men generellt är konkurrenskraften för proteingrödor låg.

För att fylla detta gap och få igång en betydande ökad odling, måste ett samarbete ske mellan växtodlingsföretag (såsom växtförädling för nya sorter och ökad avkastning), forskningsinstitutioner, rådgivare och lantbrukare. Dessutom behövs politiskt stöd. För att inte misslyckas med att öka produktionen av proteingrödor i EU anser gruppen att det krävs nytänkande.

Nyheten är hämtad från EPOK SLU

Bli medlem i Ekologiska Lantbrukarna


"Ekologiska Lantbrukarna påverkar politiken så att vi ekobönder kan få bättre ekonomi på gårdsnivå, därför är jag medlem."

Bengt Edsgård KRAV-grisbonde

KONTAKTA OSS

Ekologiska Lantbrukarnas kansli
nås på telefon 010-750 08 55 eller
via mail kansliet@ekolantbruk.se

TELEFONTIDER

Måndag: stängt
Tisdag: 8-12
Onsdag: 8-12
Torsdag: 8-12
Fredag: stängt

POSTADRESS

Ekologiska Lantbrukarna
C/o KRAV Ekonomisk förening
Box 1037
751 40 Uppsala

OBS ej paket!
Kontakta kansliet för
mer information.