MENY menu

En reflektion från stämmodagarna

Den 13-15 mars hölls stämmodagar för Ekologiska Lantbrukarna i Hässleholm. Här följer en summering och reflektioner från ordförande Carl-Erik Ehrenkrona.

"Ett stort tack till arrangörerna i Ekologiska Lantbrukarna i Skånes styrelse för en härlig stämma!

Studieresan på torsdagen startade med stort mediauppbåd vid första gårdsbesöket på Skea Gård, hemma hos Charlotte Norrman Oredsson med familj. Vi fick ett inslag i Sydnytt som blev lyckat där många av oss kom till tals.

Besöket på Wanås Gods med ekologisk lunch, gav oss en bild av storskalig ekologisk mjölkproduktion med nöjda producenter som inte märkte någon större skillnad av att Skånemejerier nu har franska ägare. Vi fick besöka den luftiga och trevliga ladugården där det rådde stor harmoni bland djuren.

Sven Norup med familj upphör aldrig att förvåna, med sin fantasi för att utveckla lösningar för den självförsörjande gården. Alltifrån energi till växtnäring.

Avslutningen på Nöbbelövs gård med eget mejeri var vi naturligtvis alla mycket nyfikna på. Det är nog en dröm hos många ekomjölksproducenter att få förädla sin egen mjölk och komma närmare producenten.

Temadagen inleddes av Per Kölster, ordförande i den danska motsvarigheten till Ekologiska Lantbrukarna, som delgav oss sina erfarenheter från Danmark. Vi fick veta att samarbete mellan lantbrukare, handel och politiker var central. Man fick mycket mera pengar till marknadsarbete från danska staten än vad våra politiker bidrar med. Per betonade att man ständigt måste berätta historien om de ekologiska livsmedlen för konsumenten.

Cecilia Ryegård från Ekoweb talade marknad och kunde berätta att 2013, som inleddes med negativa marknadssignaler, slutade mycket positivt med 25% ökning av t.ex. ekologisk mjölk hos Arla. Hon berättade att idag väljer konsumenten ekologiskt p.g.a. hälsoskäl i högre utsträckning än tidigare då klimat och miljö spelade större roll.

Sven Norup och Per Modig talde ”high tech” och visade exempel på ny teknik som ekologiska lantbrukare är snara att ta till sig. Ekologiska lantbrukare är ”early adapters” och inte rädda att prova eller själv utveckla ny teknik.

Sist under temadagen fick vi ta del av erfarenheter av odling av proteingrödor, värmebehandling av åkerböna och växtnäringsförsörjning i ekologisk odling liksom mellangårdshandel av foder och spannmål.

Efter en god och trevlig middag med mycket sång och glada skratt inleddes nästa dag stämman, där styrelsen redovisade sitt arbete under 2013 och fick inspel från stämman inför 2014. Ungefär 65 deltagare närvarade som kunde påverka besluten och kritisera styrelsen.

Jag inledde stämman med att uttrycka min besvikelse över att signalerna från våra politiker är så otydliga och att politikerna ofta är okunniga och tvivlar på det ekologiska lantbrukets miljönytta och hälsosammare livsmedel. Trots att mycket finns belagt vetenskapligt, såsom större biologisk mångfald, lägre växtnäringsläckage per hektar, inga rester av bekämpningsmedel i ekologiska livsmedel m.m.

De viktigaste frågorna under året har varit jordbrukspolitiken, medlemsvärvning och vår tidning Ekologiskt lantbruk. Medlemsantalet är i stort oförändrat och det skapar problem då samtidigt alla projektanslag i landsbygdsprogrammet upphör. Detta gör vår ekonomi ytterst ansträngd. Styrelsens främsta uppgift till nästa år är att få upp medlemsantalet tillika hitta andra projektpengar, vilket till viss del redan lyckats, vid sidan om jordbrukspolitiken.

De särskilda seminarierna under stämmodagen behandlade jordbrukspolitiken, där vi fortfarande vet mycket lite. Huvuddragen tror vi ligger fast där vi ser en minskad stödnivå i södra Sverige och något ökad i norra. Troligtvis får inte vallen något stöd och likaså ligger investeringsstöden illa till. Unga jordbrukare får stöd liksom att starta ekologisk produktion i slättlandskap.
..
Medlemsvärvningspunkten inleddes med att styrelsen föreslog att man skall utse en ansvarig i varje distrikt för medlemsvärvning. Stämman röstade ja i frågan.

Kravs förslag till nya regler som vi har på remiss i Ekologiska Lantbrukarna behandlades av Marianne Schönning som presenterade vårt förslag till svar. Där framfördes kritik mot att begränsa övertidsuttag till färre timmar än som anges i kollektivavtal.

Ett stort tack riktas till Marianne Andersson, LRF Skåne, som med bravur ledde stämman!"

Bli medlem i Ekologiska Lantbrukarna


"Ekologiska Lantbrukarna påverkar politiken så att vi ekobönder kan få bättre ekonomi på gårdsnivå, därför är jag medlem."

Bengt Edsgård KRAV-grisbonde

KONTAKTA OSS

Ekologiska Lantbrukarnas kansli
nås på telefon 010-750 08 55 eller
via mail kansliet@ekolantbruk.se

TELEFONTIDER

Måndag: stängt
Tisdag: 8-12
Onsdag: 8-12
Torsdag: 8-12
Fredag: stängt

POSTADRESS

Ekologiska Lantbrukarna
C/o KRAV Ekonomisk förening
Box 1037
751 40 Uppsala

OBS ej paket!
Kontakta kansliet för
mer information.