MENY menu

Elin stod upp för eko i det vitryska parlamentet

I mitten av april reste Elin Rydström, styrelseledamot i Ekologiska Lantbrukarna, till Vitryssland tillsammans med nätverket BERAS. Här följer hennes berättelse:

"Ekologiska Lantbrukarna är en av partnerorganisationerna till BERAS, Baltic Ecological Recycling Agriculture and Society, ett nätverk runt Östersjön. Ekologiska Lantbrukarna fick för ett tag sedan en förfrågan om att delta i ett projekt som syftar till att stötta uppbyggnaden av eko-odling i Vitryssland. Någon från styrelsen skulle stå med namn i detta projekt och det blev jag.

Uppstartsmöte i Minsk
Inom BERAS finns ett treårigt projektet i Vitryssland som heter ”Building competence for organic agriculture as a key part of the sustainable food society”. Det har fått sin finansiering av Svenska institutet. I projektet ingår aktörer från Sverige, Litauen och Vitryssland som representerar forskning, landsbygdsturism och naturvärnande. Den 9 till 12 april hölls uppstartsmötet för projektet i Minsk.

Ekologiska Lantbrukarnas ingång i projektet var att vi genom vårt kontaktnät av ekologiska gårdar i Sverige kan stå som praktikvärdar och besöksgårdar för studenter och bönder med flera, för att på så sätt dela med oss av våra erfarenheter. Under uppstartsmötet träffades alla partnerorganisationer från Sverige, Litauen och Vitryssland. Tillsammans besökte vi bland annat en gård under omläggning, mötte andra organisationer som arbetar med hållbarhetsfrågor och lantbruk, samt var på möte i det vitryska parlamentet.

Diskussioner om eko i det vitryska parlamentet
Dagordningen för mötet i parlamentet presentandes för oss på ryska strax innan mötet börjades. Pressen var inbjuden och det var ett antal reportrar där med både filmteam och fotografer. Vårt syfte med mötet var att berätta om projektet och diskutera möjligheterna för att upprätta ett learning centre för ekologisk produktion i Vitryssland, i form av en ekologisk gård. Mötet kom att handla om vad ekologiskt lantbruk egentligen är, marknader för det och vad det levererar i form av miljövinster.

Jag tog mod till mig att prata, efter att en man uttryckt sig mycket kritiskt till det hela. Jag talade utifrån min gård och mina erfarenheter och kunskaper om det ekologiska lantbruket i Sverige och möttes av många frågor och diskussionerna kom igång. Flera positiva saker sades om det ekologiska lantbruket och att det var viktigt att slå vakt om jordens mullhalt och om den biologiska mångfalden. Dessutom exporterar man mycket och ser att ekoprodukter kan öka exportintäkter och även främja inre marknad.

Vi nämnde att det i Sverige fanns ett statligt mål för servering av ekologisk mat i offentlig sektor vilket mottogs som en god idé. Vi talade om att vi utvecklar nya maskiner i Sverige för mekanisk bekämpning av ogräs och detta tyckte de lät mycket intressant. Här ville de gärna samarbeta.

Det rådde samtidigt en viss förvirring om vad som kan passa in i den ekologiska odlingen. En man talade sig varm om att bryta all torv för att använda som gödselmedel. Då mumlade en annan vitrysk man där att det skulle innebära en ekologisk katastrof.

Statligt ägda jordbruk
Eftersom 97 % av jordbruken i Vitryssland är statligt ägda ville man ge i uppdrag till vissa regioner att börja producera ekologiskt. Det finns dock inget nationellt regelverk för ekologisk odling. Jordbruken är på flera tusen hektar ägs av staten och drivs av anställda. Utan god kunskap och vilja om ekologisk odling är risken uppenbar att detta misslyckas. Men man får inte underskatta svårigheterna att lägga om dessa statsjordbruk.

Fortsatt arbete och mål
Framöver kommer det jobbas på med projektet i Sverige, Litauen och Vitryssland. Man har satt upp ett antal mål och nästa gemensamma stora möte kommer hållas i Litauen. Som avslutning kommer det att hållas ett möte år 2015 i Sverige.

För Ekologiska Lantbrukarnas del funderade vi på om några lämpliga lantbrukare är intresserade av att besöka Vitryska lantbruk. De ska sedan stå som praktikvärdar för det team av vitryska experter på ekologisk odling som ska utbildas."

Är du intresserad av att veta mera och kanske ställa upp som praktikvärd? Kontakta elin.rydstrom@ekolantbruk.se

Bli medlem i Ekologiska Lantbrukarna


"Ekologiska Lantbrukarna påverkar politiken så att vi ekobönder kan få bättre ekonomi på gårdsnivå, därför är jag medlem."

Bengt Edsgård KRAV-grisbonde

KONTAKTA OSS

Ekologiska Lantbrukarnas kansli
nås på telefon 010-750 08 55 eller
via mail kansliet@ekolantbruk.se

TELEFONTIDER

Måndag: stängt
Tisdag: 8-12
Onsdag: 8-12
Torsdag: 8-12
Fredag: stängt

POSTADRESS

Ekologiska Lantbrukarna
C/o KRAV Ekonomisk förening
Box 1037
751 40 Uppsala

OBS ej paket!
Kontakta kansliet för
mer information.