MENY menu

Ekoveteran vinner Ekoböndernas Ekobonde

Marianne Schönning från Holmsveden i Gävleborgs län tilldelades under festmiddagen på Ekodagarna priset “Ekoböndernas Ekobonde”. Marianne har varit ekologisk mjölkbonde sedan början av 1990-talet och hon har arbetat ihärdigt för ekolantbruket, både i Sverige och i Europa.

Idag är vi stolta över att tillkännage den senaste mottagaren av det prestigefyllda priset "Ekoböndernas Ekobonde". Priset, som instiftades för att hylla inspirerande ekobönder, har delats ut sedan 2019. Ekoböndernas Ekobonde är en affär helt och hållet ekobönder emellan – ingen jury, inga experter, proffstyckare eller andra höjdare är inblandade. Bästa ekobonde (enligt andra ekobönder) vinner!

– Ekologiskt jordbruk har ett systemtänkande kring de utmaningar vi står inför, som förlusten av biologisk mångfald. Det har varit väldigt roligt att få bidra till ekolantbrukets utveckling, det är en positiv kraft för både djur och natur. Det känns extra hedrande att få bli framröstad av sina kollegor - det är stort, säger Marianne Schönning, Ekoböndernas Ekobonde 2024.

Marianne Schönning driver en ekologisk mjölkproduktion i Gävleborgs län tillsammans med sin familj. Sedan starten har Marianne varit engagerad i eko-lantbrukets utveckling, både i Sverige och EU. Hon var med i uppbyggandet av den europeiska eko-organisationen IFOAM Organics Europe och har arbetat länge med lobbying och påverkansfrågor - alltid med ekobondens bästa i tanken.

– Utan Mariannes engagemang hade det varit svårare att vara eko-bonde idag. Hon har bromsat oförankrade politiska beslut, främjat bra regler och varit en stark röst för det ekologiska lantbruket. Marianne är oerhört kunnig, berättar Erika Olsson, ekobonde och Ekologiska Lantbrukarnas ordförande.

Nomineringen lyder “Marianne Schönning är ekomjölkbonden som länge haft stor betydelse långt utanför den egna gården. Med de ekologiska grundprinciperna i ryggen har hon i 40 år varit drivande för ekolantbrukets utveckling både i Sverige och inom EU. Marianne Schönning är kunnig, principfast och orädd, men också varm och omtänksam. Det har visat sig vara ett vinnande koncept.”

Ekoböndernas Ekobonde delas även ut i silver och brons. Paret Josef och Eva Appell från Ängelholm, Skåne, fick silverutmärkelsen. Andreas Bergmark, Lövånger, Västerbotten knep tredjeplatsen.

Om priset Ekoböndernas Ekobonde

Priset i nuvarande form delades ut första gången 2019 och då var det ekobonden Carl Jonson, Toftens lantbruk utanför Falkenberg, som fick flest röster. År 2020 tog Uppsalabonden Håkan Carlborg, hem priset. 2021 vann paret Ann-Helen Meyer von Bremen och Gunnar Rundgren från gården Sunnansjö, väster om Uppsala. 2022 vann paret Lola och Anton Ivarsson utanför Tockarp i Blekinge och ifjol vann baljväxtodlaren Per Modig utanför Kristianstad i Skåne.

Bli medlem i Ekologiska Lantbrukarna


"Ekologiska Lantbrukarna påverkar politiken så att vi ekobönder kan få bättre ekonomi på gårdsnivå, därför är jag medlem."

Bengt Edsgård KRAV-grisbonde

KONTAKTA OSS

Ekologiska Lantbrukarnas kansli
nås på telefon 010-750 08 55 eller
via mail kansliet@ekolantbruk.se

TELEFONTIDER

Måndag: stängt
Tisdag: 8-12
Onsdag: 8-12
Torsdag: 8-12
Fredag: stängt

POSTADRESS

Ekologiska Lantbrukarna
C/o KRAV Ekonomisk förening
Box 1037
751 40 Uppsala

OBS ej paket!
Kontakta kansliet för
mer information.