X

"Ekorundan" firar 10 år

18 augusti 2016
I år går 10-års jubilerande Ekorundan av stapeln den 3-4:e september. Det var den 1-2:a september 2007 som det nya konceptet lanserades - att likt konstrundan välkomna barnfamiljer och allehanda nyfikna och intresserade att åka ut på en runda i september, men inte för att titta på konst – utan för att besöka bönder. På olika ekologiska gårdar runt om i Skåne kunde man under två dagar lära sig mer om ekologisk matproduktion och ekologiskt lantbruk. För att även underhålla de små bjöd gårdarna in till gårdsaktiviteter, lantlig lek och ekologisk fika.

Gårdar över hela Skåne
I år är det 20 stycken deltagande gårdar som alla bjuder in intresserade att uppleva det ekologiska lantbruket på nära håll. Gårdarna är spridda över hela Skåne och representerar en mångfald av ekologiska inriktningar: mjölk, ost- och köttproduktion, såväl som bär, frukt- och grönsaksodlingar. Nytillskotten för året är Bosarps gård med kycklinguppfödning, nötköttsproduktion, köttförsäljning och växtodling, Sakura Holmqvist med en satsning på chili inom familjeföretaget Skånsk Chili och Örakarsgården/Blåherremölla, som under gemensamma varumärket Havängslamm erbjuder lammkött av högsta kvalitet.

Populärt med "Bonden berättar"
De deltagande gårdarna kommer att erbjuda en rad kostnadsfria aktiviteter som ponnyridning, hoppa i hö, smakprovningar, sitta i traktor, äpplemustning, örtavandring, tipsrunda, klappa kalvar och självplock. Här finns något att hämta för både barnfamiljen, miljövännen och den matintresserade konsumenten. Särskilt populärt har inslaget ”Bonden berättar” blivit, där ekobonden själv visar besökarna runt och berättar om sina odlingar. Dessutom kan man passa på att handla nyskördade ekologiska grönsaker i gårdsbutikerna och avnjuta en hemlagad fika på gårdarna.

Ekorundan äger rum den 3-4 september, kl. 10-17.
”Bonden berättar” genomförs kl. 11 och 14 båda dagarna på samtliga gårdar.

Läs mer om Ekorundan och vilka gårdar som kan besökas här

Fler nyheter