X

Ekomarknaden under lupp vid Höstkonferensen 2014

21 november 2014
Den 19 och 20 november hölls det Höstkonferens i Stockholm. Temat för dagarna var långsiktig lönsamhet i ekoproduktionen och många av våra medlemmar tog sig till LRF-huset för att delta.

"Är bonden nöjd?"
Konferensen inleddes på onsdagseftermiddagen med en presentation av dagens ekomarknad där Charlotte Rosta, marknadsutvecklare hos oss, presenterade den rådande ”ekoboomen” men gång på gång ställde frågan ”Är bonden nöjd?” vad gäller priset.

Vi diskuterade marknadsläget och affärsmöjligheterna och fick senare möjlighet att lyssna på och ställa frågor till intressanta talare som Dirk van der Krogt från Svenskt Butikskött, Charlotte André från Sjölunda Gård/Futerra/Organic Sweden, Elisabeth Gauffin från KRAV/Sju Gårdar/Visit Sweden samt Johan Andersson från Lantmännen. Alla hade de olika erfarenheter från den ekologiska livsmedelsbranschen och gav en nyanserad bild av marknaden.

Charlotte och Elisabeth hade egna erfarenheter från att driva livsmedelsföretag och hur det var att förhandla priser och ta sig ut på marknaden. Det visar sig att det inte är så stor skillnad på att sälja ekologiskt godis som att sälja mjölk, kött eller andra ekovaror, när det kommer till att få rätt priser och nå fram till konsumenten.

Johan Andersson från Lantmännen ansträngde sig för att kunna delta vid konferensen och ändrade i ett späckat schema för att både föreläsa och delta på kvällens middag tillsammans med oss. Det gav en signal om att han tyckte att det var viktigt att lyssna in våra synpunkter och frågor - vilket det fanns gott om!

Marknadsråd
Under torsdagen koncentrerade vi oss främst på att gå samman i grupper och diskutera marknadsråd för olika produktionsinriktingar och vad Ekologiska Lantbrukarna kan bidra med för att stärka er som företagare.

Konferensen avslutades med en presentation av medlemsvärvningen (vi ökar!) som pågår, senaste nytt inom jordbrukspolitiken i Sverige och i EU, BERAS arbete som inte längre bara omfattar länder runt Östersjön utan även spridit sig till bl a Indien, samt en diskussion om handelsgödselskatt. Det sistnämnda kommer att få större utrymme vid vår stämma den 11, 12 och 13 mars nästa år på Gotland.

Tack alla ni som deltog vid årets Höstkonferens!

Fler nyheter