MENY menu

Ekologiskt jordbruk ger ökad kolinlagring i marken

"Ekologiskt jordbruk ger miljöfördelar genom upptag av atmosfäriskt kol i markens organiska material", säger en grupp internationella experter under ledning av forskare från Institutet för ekologiskt jordbruk (FiBL), Schweiz.
I en ny studie som publicerades i Proceedings of National Academy of Sciences (PNAS) har man analyserat data från 74 jämförande fältstudier som mätte jordens innehåll av organiskt kol (humus) i olika jordar i ekologiska och konventionella jordbrukssystem över hela världen.

Studiens resultat visade att markens innehåll av organiskt kollager var 3,5 ton per hektar högre i ekologisk än i icke-ekologiska jordbrukssystem och att det i ekologiska odlingssystem binds upp till 450 kg mer atmosfäriskt kol per hektar och år genom CO2 bundet i markens organiska material.

"De långsiktiga resultaten, sett över en period på 14 år i genomsnitt, var konsekventa och betydande. Våra resultat visar att ekologiskt odlade jordar ackumulerar organiskt material i marken, och genom detta binder koldioxid från atmosfären", säger Andreas Gattinger i FiBL.

Texten är hämtad från FiBLs hemsida. Läs hela nyheten om studien här>>

Bli medlem i Ekologiska Lantbrukarna


"Ekologiska Lantbrukarna påverkar politiken så att vi ekobönder kan få bättre ekonomi på gårdsnivå, därför är jag medlem."

Bengt Edsgård KRAV-grisbonde

KONTAKTA OSS

Ekologiska Lantbrukarnas kansli
nås på telefon 010-750 08 55 eller
via mail kansliet@ekolantbruk.se

TELEFONTIDER

Måndag: stängt
Tisdag: 8-12
Onsdag: 8-12
Torsdag: 8-12
Fredag: stängt

POSTADRESS

Ekologiska Lantbrukarna
C/o KRAV Ekonomisk förening
Box 1037
751 40 Uppsala

OBS ej paket!
Kontakta kansliet för
mer information.