MENY menu

Ekologiskt bidrog till renare vatten

Kommunledda cykelturer i vattenskyddsområde, spetsiga annonskampanjer till invånarna och inköp av ekologiska produkter är tre av ingredienserna i ett framgångsrikt vattenvårdsarbete i södra Tyskland. Det konstateras i en ny vetenskaplig uppsats, skriver Greppa Näringen.

På många håll i Europa finns rester av växtskyddsmedel och förhöjda halter av nitrat i både yt- och grundvatten som används för att producera dricksvatten. I Tysklands tredje största stad Munchen med 1,2 miljoner människor har kommunen tagit annorlunda grepp och involverat kommuninvånarna. Arbetet har nu utvärderats vetenskapligt.

Cirka 80 procent av åkermarken i området odlas nu ekologiskt. Vattnet har blivit renare med både sjunkande halter av nitrat och växtskyddsmedel. Hela vattenskyddsprojektet har fördyrat vattnet för kommuninvånarna med cirka 0,005 euro per m3, det vill säga cirka 0,005 öre per liter. Alternativet att installera reningsutrustning beräknades ha kostat 0,23 euro per m3, alltså cirka 50 gånger mer.

Läs hela nyheten på greppa.nu

Bli medlem i Ekologiska Lantbrukarna


"Ekologiska Lantbrukarna påverkar politiken så att vi ekobönder kan få bättre ekonomi på gårdsnivå, därför är jag medlem."

Bengt Edsgård KRAV-grisbonde

KONTAKTA OSS

Ekologiska Lantbrukarnas kansli
nås på telefon 010-750 08 55 eller
via mail kansliet@ekolantbruk.se

TELEFONTIDER

Måndag: stängt
Tisdag: 8-12
Onsdag: 8-12
Torsdag: 8-12
Fredag: stängt

POSTADRESS

Ekologiska Lantbrukarna
C/o KRAV Ekonomisk förening
Box 1037
751 40 Uppsala

OBS ej paket!
Kontakta kansliet för
mer information.