MENY menu

Ekologiska musslor från Bohuslän tog hem guldet

Sveriges största produktutvecklingstävling avgjordes den 24 januari i Nyköping. Av 200 nya produkter från hela landet, tog de vinkokta ekologiska musslorna från Bohuslän hem segern i tävlingen Matverk 2013. Bryggarebröd från Södermanland knep silvret och Getsalsiccia från Dalsland tog brons.

Den 24 till 25 januari samlades 140 personer med olika framträdande roller och uppgifter inom den svenska matbranschen i Nyköping för att delta vid Gastronomiska Samtal. Ett efterlängtat tillfälle att föra en fri dialog över yrkes­gränserna, att få mötas kring sitt engagemang i maten.

Eva Hagström Öberg från Ekologiska Lantbrukarna deltog i samtalen i Nyköping.
- Det var otroligt imponerande. Och samtidigt så prestigelöst, trots att stjärnkockar som exempelvis Mathias Dahlgren var med i samtalen. Och det fanns en stor medvetenhet om lantbrukarnas roll bland de som deltog, vilket överraskade mig.

Stor del av maten som serverades under Gastronomiska Samtal var ekologisk och enligt Eva Hagström Öberg kändes det som att det fanns en stor konsensus bland deltagarna om att eko utgjorde en grundnivå.
För initiativtagaren Hans Naess var det dock en medveten strategi att inte uttalat fokusera dagarna på ekologiskt.
- Ekologiskt tog mycket plats ändå, helt naturligt. Men i ekorörelsen måste vi börja prata om smak och kvalitet som del av upplevelsen Ska maten bli viktig så måste den även bli en njutning, menar Hans, som upplevde att dessa dagar utgjorde en milstolpe för svensk matutveckling

Vinnaren av Matverk 2013 var glada över guldsegern
- Jätteroligt! Det här är en bekräftelse på att vi lyckats vidareförädla musslorna, som vi tycker är världens bästa råvaror, till en produkt för framtiden, säger Björn Zetterberg, som arbetat med skaldjur i 30 år.

Vinnaren får 75 000 kronor, tvåan 50 000 kronor och trean 25 000 kronor som ekonomiskt bidrag för att lansera och föra ut respektive produkt på marknaden.

Motiveringar till medaljörerna:

Guld: Vinkokta musslor (Bohuslän)
”En tydligt regional råvara som med hjälp av modern teknik och stort kunnande förädlats till en produkt som smakar gott och doftar ljuvligt. Med en intelligent och smart förpackning så blir produkten tillgänglig för många. En klockren produkt som har bra förutsättningar att bli en riktig Matverksklassiker.”
Skapad av: Mats Swensson, Björn Zetterberg och Anders Granhed

Silver: Bryggarebröd (Södermanland)
”Bra regionala råvaror och ett skickligt hantverk kan skapa stor upplevelse. Välgjort, saftigt innehåll, balanserad sälta, bra syra och sötma bakom en härlig yta. En sällsynt smakrik ny produkt som har en rolig historia. En kultur som säkert kommer att fungera alldeles utmärkt lokalt men har definitivt potential att jäsa och växa sig större än så.”
Skapad av: Maria Printz, Anders Olsson och Kerstin Björklund

Brons: Getsalsiccia (Dalsland)
”En ovanlig råvara, mald och smaksatt med stor fingertoppskänsla. Köttkvarnen har skötts av ett team som lyckats förmedla kärleken till hantverket och åstadkomma en enkel, välgjord, vacker och mycket god produkt som juryn tycker helt saknas på vår svenska matmarknad i sin genre. Ett Matverk för det framtida Sverige.”

Läs mer om Gastronomiska Samtal, se videoklipp och bilder

Bli medlem i Ekologiska Lantbrukarna


"Ekologiska Lantbrukarna påverkar politiken så att vi ekobönder kan få bättre ekonomi på gårdsnivå, därför är jag medlem."

Bengt Edsgård KRAV-grisbonde

KONTAKTA OSS

Ekologiska Lantbrukarnas kansli
nås på telefon 010-750 08 55 eller
via mail kansliet@ekolantbruk.se

TELEFONTIDER

Måndag: stängt
Tisdag: 8-12
Onsdag: 8-12
Torsdag: 8-12
Fredag: stängt

POSTADRESS

Ekologiska Lantbrukarna
C/o KRAV Ekonomisk förening
Box 1037
751 40 Uppsala

OBS ej paket!
Kontakta kansliet för
mer information.