X

Ekologiska lantbrukare nominerade till Nordiska Rådets Miljöpris

8 september 2020
Det ekologiska jordbrukets nyttor för miljön uppmärksammas med en nominering till Nordiska Rådets miljöpris 2020. Organisationerna Ekologiska Lantbrukarna i Sverige, Luomuliitto i Finland, Ekologiska Odlarna på Åland, Økologisk Norge och Økologisk Landsförening i Danmark är tillsammans kandidater till det prestigefulla priset. Samtliga jobbar med att främja det arbete alla nordiska ekologiska lantbrukare gör på gårdsnivå i syfte att stärka och öka den biologiska mångfalden i odlingslandskapet.

Temat för årets pris är biologisk mångfald och nominering lyder bland annat:

De ekologiska odlarnas arbete har krävt uthållighet och företagaranda. För att omsätta sina hållbarhetsmål i praktiken har de organiserat sig, utvecklat föreskrifter och oberoende kontrollorgan för att kunna erbjuda certifierade ekologiska livsmedel. Deras arbete har ibland provocerat, men med en växande marknadsandel är det samtidigt tydligt att deras arbete får allt starkare medvind. Den ökande mängden ekologisk mat som produceras i de nordiska lantbruken betyder nämligen en ökad biologisk mångfald.

– Det känns fantastiskt roligt att vi ekologiska lantbrukare i hela norden uppmärksammas genom denna nominering. Vi är del av en rörelse som inte bara värnar om den biologisk mångfalden, vi skapar den när vi producerar mat. Vi hoppas nu att fler medborgare får upp ögonen för hur man själv kan främja biologisk mångfald genom att köpa ekologisk mat. Sedan är vi så klart nyfikna på vem som nominerade oss, säger Anders Lunneryd, ordförande för Ekologiska Lantbrukarna i Sverige.

Nomineringen till det ekologiska lantbruket mottogs med glädje i alla nordiska systerorganisationer.

– «Økologisk landbruk både beskytter og styrker det biologiske mangfoldet. Denne nominasjonen er en anerkjennelse og en viktig drahjelp i vårt arbeid med å verne om biodiversitet i Norden, sier Børre Solberg, daglig leder i Økologisk Norge»

Nordiska rådets miljöpris instiftades år 1995 och ges till en nordisk organisation, näringsverksamhet eller person som på ett föredömligt sätt har lyckats integrera respekten för miljön i sin verksamhet eller gärning eller som på annat sätt har gjort en extraordinär insats för miljön. Alla kan skicka in förslag på kandidater. Dessa bedöms sedan av nationella bedömningskommittéer som väljer en eller två kandidater, totalt är sju nominerade till årets Miljöpris. Vinnaren utses den 27 oktober av en nordisk bedömningskommitté och delas ut under en digital ceremoni.

Fler nyheter