MENY menu

Ekogårdar större och ekobönder yngre

EU-kommissionen har publicerat en rapport som visar en snabb utveckling av ekologiskt lantbruk i Europa de senaste åren fram till år 2011. Viss data saknas så bilden är tyvärr inte helt komplett. I hela EU finns drygt 186 000 gårdar som odlade 9,6 miljoner hektar ekologiskt 2011 vilket motsvarar 5,4 procent av den totala jordbruksarealen. År 2002 var motsvarande areal 5,7 miljoner hektar.

Rapporten visar att ekologiska gårdar generellt är större än konventionella gårdar och de ekologiska lantbrukarna är yngre. Den största andelen av den ekologiska marken utgörs av permanenta beten; cirka 45 procent, följt av spannmål; cirka 15 procent, och permanenta grödor (oliver, frukt, vin); cirka 13 procent. Av EUs totala areal av exempelvis spannmål odlas 2,5 procent ekologiskt, medan andelen trindsäd (ärter, bönor) som odlas ekologiskt är drygt 15 procent, även om den totala omfattningen av odling av trindsäd är blygsam inom EU, såväl den ekologiska som den konventionella.

Nyheten är hämtad från EPOK/SLU. Läs hela artikeln samt rapporten här

Bli medlem i Ekologiska Lantbrukarna


"Ekologiska Lantbrukarna påverkar politiken så att vi ekobönder kan få bättre ekonomi på gårdsnivå, därför är jag medlem."

Bengt Edsgård KRAV-grisbonde

KONTAKTA OSS

Ekologiska Lantbrukarnas kansli
nås på telefon 010-750 08 55 eller
via mail kansliet@ekolantbruk.se

TELEFONTIDER

Måndag: stängt
Tisdag: 8-12
Onsdag: 8-12
Torsdag: 8-12
Fredag: stängt

POSTADRESS

Ekologiska Lantbrukarna
C/o KRAV Ekonomisk förening
Box 1037
751 40 Uppsala

OBS ej paket!
Kontakta kansliet för
mer information.