MENY menu

Ekobönder vann hållbarhetsstipendium

Mjölkbönderna Tobias och Kristoffer Kullingsjö på Elmersgården utanför Vårgårda vann äran och 100 000 kronor när LRF, Lantbrukarnas Riksförbund, och McDonald’s för första gången delade ut det gemensamma Hållbarhetsstipendiet på torsdagen. Även Börje och Hélen Johansson på Hulta Norrgård vid Linköping och Lennart E Bengtsson från Wapnö Gård i Halmstad fick hedersomnämnanden för sitt hållbara arbete.

Tobias och Kristoffer Kullingsjö, som bedriver jordbruk på Elmersgården med 230 ekologiska mjölkkor, tog hem Hållbarhetsstipendiet, som delades ut för första gången på mässan Elmia Lantbruk Djur & Inomgård i Jönköping på torsdagen.

– Bröderna Kullingsjö har tagit begreppet hållbarhet steget längre, genom att tillsammans med andra i bygden göra en gemensam satsning på rötning för biogas. Resultatet är en storskalig biogasanläggning med 32 delägare som kommer att kunna ersätta 2 miljoner liter diesel. Det är precis den typen av lantbrukare som vi med Hållbarhetsstipendiet vill premiera och lyfta fram som goda exempel på långsiktigt och konkurrenskraftigt jordbruk som även är miljömässigt hållbart, säger Patrik Holm Thisner, inköp- och kvalitetsdirektör på McDonald’s och juryns ordförande.

– Stipendiet är en jättebra uppmuntran och ett bevis för att vi är på rätt väg, säger Kristoffer Kullingsjö.

Bröderna Kullingsjö tillhör även LRF Västra Götalands gårdsvärdar och tar regelbundet emot konsumenter på sin gård för att berätta om matens ursprung.

Med Hållbarhetsstipendiet och 100 000 kronor i potten vill McDonald’s, som serverera 435 000 gäster om dagen i Sverige, och LRF hylla och uppmuntra alla goda initiativ och den uppfinningsrikedom som finns inom det svenska jordbruket.

Läs juryns motiveringar och pressmeddelandet i sin helhet på LRFs hemsida

Bli medlem i Ekologiska Lantbrukarna


"Ekologiska Lantbrukarna påverkar politiken så att vi ekobönder kan få bättre ekonomi på gårdsnivå, därför är jag medlem."

Bengt Edsgård KRAV-grisbonde

KONTAKTA OSS

Ekologiska Lantbrukarnas kansli
nås på telefon 010-750 08 55 eller
via mail kansliet@ekolantbruk.se

TELEFONTIDER

Måndag: stängt
Tisdag: 8-12
Onsdag: 8-12
Torsdag: 8-12
Fredag: stängt

POSTADRESS

Ekologiska Lantbrukarna
C/o KRAV Ekonomisk förening
Box 1037
751 40 Uppsala

OBS ej paket!
Kontakta kansliet för
mer information.