MENY menu

Eko på uppgång i Litauen

Inom BERAS (Baltic Ecological Recycling Agriculture and Society) finns ett treårigt projekt som heter ”Building competence for organic agriculture as a key part of the sustainable food society”. Det har fått sin finansiering av Svenska institutet och i projektet ingår aktörer från Sverige, Litauen och Vitryssland som representerar forskning, landsbygdsturism och naturvärnande. Ekologiska Lantbrukarnas ingång i projektet var att, genom föreningens kontaktnät av ekologiska gårdar i Sverige, kunna stå som praktikvärdar och erbjuda besöksgårdar för studenter, bönder med flera.

I april hölls det första uppstartsmötet för projektet i Vitryssland och den 18-20 augusti hölls ett andra möte i Litauen. Elin Rydström, mjölkbonde och styrelseledamot i Ekologiska Lantbrukarna, deltog på resan under två dagar. Hon var den enda svensken som deltog i en delegation som dominerades av vitryssar och litauer.

– Under besöket fick vi bland annat besöka jordbruksdepartementet, organisationen EkoAgros (Litauens motsvarighet till KRAV) och ett universitet där vi fick träffa en professor som forskar på ekologisk produktion. Resten av delegationen fick även åka på gårdsbesök, men jag var tvungen att åka hem en dag i förväg, berättar Elin.

Jordbruk är Litauens viktigaste näring och även exporten av jordbruksprodukter. Utvecklingen av det ekologiska lantbruket är spännande att följa. EkoAgros började sin verksamhet i Litauen i början av 90-talet, i samband med Sovjetunionens fall. Procentuellt sett är det ganska lite ekologisk produktion i landet, men i samband med EU-inträdet 2004 kan man se en markant ökning, berättar Elin. Det fortsätter att öka hektarmässigt, men antalet lantbrukare har minskat sedan 2007 till följd av vissa politiska beslut.

BERAS-projektet går ut på att man ska utbyta erfarenheter kring ekologisk produktion. Under besöket i Litauen upplevde Elin att det var högt i tak och att man delade med sig av vad som både gått bra och vad som gått dåligt vad gäller den ekologiska utvecklingen i landet.

– Det känns som att man, trots flera svårigheter, ser många fördelar med ekologiskt jordbruk i Litauen. Bland annat så berättades det under resan om problemet med sjunkande mullhalt i jordarna, men att eko var ett sätt att motverka detta på. Dessutom efterfrågas ekologisk mat på marknaden i landet, det verkar vara på uppgång.

Bli medlem i Ekologiska Lantbrukarna


"Ekologiska Lantbrukarna påverkar politiken så att vi ekobönder kan få bättre ekonomi på gårdsnivå, därför är jag medlem."

Bengt Edsgård KRAV-grisbonde

KONTAKTA OSS

Ekologiska Lantbrukarnas kansli
nås på telefon 010-750 08 55 eller
via mail kansliet@ekolantbruk.se

TELEFONTIDER

Måndag: stängt
Tisdag: 8-12
Onsdag: 8-12
Torsdag: 8-12
Fredag: stängt

POSTADRESS

Ekologiska Lantbrukarna
C/o KRAV Ekonomisk förening
Box 1037
751 40 Uppsala

OBS ej paket!
Kontakta kansliet för
mer information.