MENY menu

Eko ökar i Sverige

Lantbrukaren Roland Höckert ställde om till ekologiskt för att tjäna mer pengar på sin gård, men i dag är det trycket från konsumenterna som är avgörande.
– Det är inte bara bonden som får avgöra hur marken ska skötas utan det är konsumenterna som bestämmer genom att handla olika saker, säger Roland Höckert när han blir intervjuad av Sveriges Radio.

I år handlar konsumenterna mer ekologiskt än tidigare. Hittills i år har försäljningen av ekologiska livsmedel ökat hos de stora livsmedelskedjorna Coop, Ica och Axfood. Samtidigt fortsätter den offentliga sektorn att öka andelen ekologiska råvaror i till exempel skolbespisningarna. Ökningen sker visserligen i försiktig takt och från låga nivåer, men i år väntas den totala ekologiska försäljningen omsätta 10 miljarder kronor.

Det ses som ett genombrott och är en ökning med nästan 3 miljarder på fem år, enligt den oberoende analytikern Cecilia Ryegård på Ekoweb, som har tagit fram siffrorna.
– Fler konsumenter vill använda sin köpkraft i butikerna för att påverka hur livsmedel är producerade. De konsumenter som ser mat som något mer än bukfylla blir allt fler, säger Cecilia Ryegård.

Trots ett ökat intresse är den ekologiska marknaden fortfarande liten. Totalt handlar det om fyra procent av den totala livsmedelsförsäljningen på 228 miljarder kronor. Ändå räknar Cecila Ryegård med en fördubbling av marknaden fram till år 2020. Hon tror inte att det högre priset på varorna är avskräckande.
– Det är klart att det spelar roll vad man har i plånboken, men ofta är det andra faktorer som medvetennivå och utbildning som spelar större roll än vad man har för ekonomi.

Nyheten är hämtad från Sveriges Radio

Bli medlem i Ekologiska Lantbrukarna


"Ekologiska Lantbrukarna påverkar politiken så att vi ekobönder kan få bättre ekonomi på gårdsnivå, därför är jag medlem."

Bengt Edsgård KRAV-grisbonde

KONTAKTA OSS

Ekologiska Lantbrukarnas kansli
nås på telefon 010-750 08 55 eller
via mail kansliet@ekolantbruk.se

TELEFONTIDER

Måndag: stängt
Tisdag: 8-12
Onsdag: 8-12
Torsdag: 8-12
Fredag: stängt

POSTADRESS

Ekologiska Lantbrukarna
C/o KRAV Ekonomisk förening
Box 1037
751 40 Uppsala

OBS ej paket!
Kontakta kansliet för
mer information.