MENY menu

Eko ökar i Frankrike

Det ekologiska jordbruket är på frammarsch och växer i Frankrike, enligt France Agricole. Den ekologiska arealen har fördubblats på tio år och nådde 2012 en miljon hektar.

4,5 procent eko
2011 hade Frankrike 23 135 ekologiska jordbruksföretag. Därmed var 4,5 procent av de franska jordbruken ekologiska. Ekoarealen uppgick samma år till 3,5 procent av totalen (Surface Agricole Utile, SAU). Av dessa 3,5
procent befann sig 28 procent i omställning. Mer än 25 procent av gårdarna har både ekologisk och konventionell produktion. I Sverige samma år låg andelen ekologisk jordbruksmark på 15,7 procent varav 3,1 procent var i omställning.

Egen förädling på gården
Den typiska ekobonden i Frankrike är i genomsnitt 45 år med en areal på i genomsnitt 43 hektar, men denna varierar kraftigt beroende på produktionsinriktning. Ungefär en fjärdedel av ekobönderna har vidareförädling på gården. Särskilt vanlig är vidareförädling i gethållningen, där åtta av tio tillverkar osten på gården.

Boom för frukt och foder
Tillväxten i den franska produktionen av ekologiska livsmedel sträcker sig i stort sett över samtliga sektorer. 2011 hade närmare 64 procent
av gårdarna sin huvudsakliga aktivitet i vegetabilieproduktion. Även om ekoproduktionen växte i samtliga vegetabiliesektorer var tillväxten störst för frukt, vin och torkade grönsaker. Foderproduktionen såg också tillväxt. Att notera är att två tredjedelar av den areal som är i ekoproduktion är vall
eller produktion av fodergrödor. Och en av tre ekobönder har djurhållning.

94 procent från hushållens köp
Marknaden för ekologiska jordbruksprodukter uppgick 2011 till 4 miljarder euro. Närmare 94 procent av omsättningen kom från hushållens köp för konsumtion i hemmen. Frankrike är självförsörjande på ekoprodukter inom flera sektorer häribland nöt, kyckling samt får- och griskött. Cirka 32 procent av konsumtionsvärdet består av importerade ekoprodukter.

Artikeln är hämtad från LRFs "Internationella perspektiv"

Bli medlem i Ekologiska Lantbrukarna


"Ekologiska Lantbrukarna påverkar politiken så att vi ekobönder kan få bättre ekonomi på gårdsnivå, därför är jag medlem."

Bengt Edsgård KRAV-grisbonde

KONTAKTA OSS

Ekologiska Lantbrukarnas kansli
nås på telefon 010-750 08 55 eller
via mail kansliet@ekolantbruk.se

TELEFONTIDER

Måndag: stängt
Tisdag: 8-12
Onsdag: 8-12
Torsdag: 8-12
Fredag: stängt

POSTADRESS

Ekologiska Lantbrukarna
C/o KRAV Ekonomisk förening
Box 1037
751 40 Uppsala

OBS ej paket!
Kontakta kansliet för
mer information.