MENY menu

DK: Jo, det lönar sig visst med eko

I ATL den 8 oktober kunde man läsa att den ekologiska mjölkproduktionen i Danmark inte är lönsam och att bankerna pressar sina kunder att lägga om till konventionell produktion. Detta kändes märkligt att läsa i en tid då vi lyfter fram Danmark som en ekologisk förebild med sin blomstrande ekomarknad.
Vi tog kontakt med vår systerorganisation Okologisk Landsforening i Danmark för att få klarhet i frågan. Line Skouboe, pressansvarig för föreningen svarade:

"Vi känner väl till problemet med att bankerna i vissa fall driver ekologiska mjölkbönder till att ställa om till konventionell odling.

Ekologiska mjölkbönder har i mer än 10 år haft bättre genomsnittligt resultat än sina konventionella kollegor. Spannet minskar i de preliminära siffrorna för 2012, men ekologer har fortfarande ett genomsnittligt rörelseresultat som ligger 36 procent högre än för konventionella mjölkproducenter. Så det har karaktären av automatisk reaktion när bankerna rekommenderar byte. De räknar med vad de känner till: det konventionella, snarare än att se nyanserat på lösningar för ekologisk produktion.

Vår ordförande i mjölkkommittén, Ole Sørensen, påpekar att det är ett radikalt beslut att gå tillbaka till konventionell produktion, som snabbt kan visa sig vara fel. Mejeriet Naturmælk har ökat avräkningen till leverantörerna med 25 öre, Arla utnyttjar nästan 100 procent av ekomjölken i Danmark och Thise Mejeri upplever stora försäljningsframgångar. Dessutom ser vi ambitiösa strategier på exportmarknaden, stigande världsmarknadspriser på ekologisk mjölk och att den inhemska ekologiska food-servicesektorn blomstrar."

Sammanfattningsvis menade Line att vi gott och väl kan fortsätta med vår linje. Det vill säga, jämföra Sverige med Danmark och undra varför eko går så bra där och inte här...

Bli medlem i Ekologiska Lantbrukarna


"Ekologiska Lantbrukarna påverkar politiken så att vi ekobönder kan få bättre ekonomi på gårdsnivå, därför är jag medlem."

Bengt Edsgård KRAV-grisbonde

KONTAKTA OSS

Ekologiska Lantbrukarnas kansli
nås på telefon 010-750 08 55 eller
via mail kansliet@ekolantbruk.se

TELEFONTIDER

Måndag: stängt
Tisdag: 8-12
Onsdag: 8-12
Torsdag: 8-12
Fredag: stängt

POSTADRESS

Ekologiska Lantbrukarna
C/o KRAV Ekonomisk förening
Box 1037
751 40 Uppsala

OBS ej paket!
Kontakta kansliet för
mer information.