MENY menu

Den återkommande ekokritiken från SLU-forskare

I söndagens Svenska Dagbladet gick att läsa en debattartikel skriven av fyra forskare på SLU med rubriken "Ekologisk odling - vägen till svält"

Det är i sammanhanget välbekanta namn; Holger Kirschman, Rune Andersson, Lars Bergström och Thomas Kätterer. Deras ekokritik har gått att följa i många år i återkommande intervaller. Nu har de även skrivit en bok tillsammans som heter "Den ekologiska drömmen", även den kritisk mot eko. Deras ekologiska dröm har dock väldigt liten anknytning till verklighetens ekologiska produktion.

Ekologiska Lantbrukarna blev uppvaktade under gårdagen av media som ville ha svar och intervjuer. Nyhetsvärdet i denna kritik anses förmodligen stor då marknaden för ekologiskt just nu upplever en historisk försäljningsökning samtidigt som Miljöpartiet gått ut med att man vill se 100% ekologisk odling runt Östersjön. För föreningens del är kritik från dessa forskare inte en nyhet, men det är självklart viktigt att bemöta argumenten och komma med saklig fakta för att nyansera debatten.

På söndagseftermiddagen bemötte Maria Wivstad, föreståndare på EPOK på SLU, kritiken i SLU-forskarnas debatt i en intervju i Dagens Nyheter

– Jag har mycket invändningar mot att de skalar ut enskilda resultat och nämner i ett stort perspektiv. Det gör en grov och felaktig förenkling vad gäller halv skörd exempelvis. De har med en felaktig siffra i statistiken, vissa grödor ger 80-90 procents skörd och andra ger halv skörd, men globalt stämmer inte de siffrorna alls. Där hävdar sig ofta de ekologiska grödorna väl, säger hon.

Wivstad tycker det är ”väldiga överord” att hota med svält och onödigt att få det att låta som om alternativet är 0 eller 100 procent ekologisk odling.

– Det är en drivkraft för att kunna minska användningen av kemiska bekämpningsmedel och viktiga satsningar för förgreningar av hela lantbruket. De ställer saker på sin spets.

– Jag har debatterat med i dem i 25 år och haft samma diskussion hela tiden, det känns ansträngande. I dag har jag mycket mer på fötterna vetenskapligt, på systemnivå, än tidigare. Enskilda fakta är inte fel. Spannmålsskördarna är högre konventionellt. Men sen om man ska bedöma hela produktionssystemet så måste man se hur det ser ut i sin helhet och inte ta ut en gröda, säger Maria Wivstad.

Ekologiska bönder är vana vid kritiken och ifrågasätter inte sitt produktionssätt efter ett utspel som denna. Att avstå från kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel är en självklarhet i det ekologiska jordbruket. Ekologisk mat innehåller inte rester av bekämpningsmedel och det är ett starkt skäl till varför många konsumenter väljer att köpa eko. Vi hoppas att denna debatt inte ska leda till felaktiga och snabba slutsatser, utan att tid och intresse finns till en nyanserad och mindre polariserad diskussion kring framtidens hållbara lantbruk.

I måndagens Gomorron i SVT var Ekologiska Lantbrukarnas ordförande, Carl-Erik Ehrenkrona, inbjuden att bemöta argumenten från Holger Kirschman, SLU

Bli medlem i Ekologiska Lantbrukarna


"Ekologiska Lantbrukarna påverkar politiken så att vi ekobönder kan få bättre ekonomi på gårdsnivå, därför är jag medlem."

Bengt Edsgård KRAV-grisbonde

KONTAKTA OSS

Ekologiska Lantbrukarnas kansli
nås på telefon 010-750 08 55 eller
via mail kansliet@ekolantbruk.se

TELEFONTIDER

Måndag: stängt
Tisdag: 8-12
Onsdag: 8-12
Torsdag: 8-12
Fredag: stängt

POSTADRESS

Ekologiska Lantbrukarna
C/o KRAV Ekonomisk förening
Box 1037
751 40 Uppsala

OBS ej paket!
Kontakta kansliet för
mer information.