MENY menu

Debatt i Land: "Ingen ekosuccé förrän Sverige är med på banan"

Efterfrågan på ekologiska råvaror och livsmedel upplever just nu en historisk ”boom” i Sverige. Försäljningskurvan har visserligen pekat uppåt i många år, men det går inte att jämföra med de siffror som vi ser nu i detaljhandeln. Det är inget annan än en försäljningssuccé. Men vi i Ekologiska Lantbrukarna värnar främst ekobönders intressen och vad gäller deras förutsättningar så är inte succén ett faktum – ännu.

Under året har vi tagit fram en rapport som djupdyker i affärsmöjligheterna kring eko och det som konstateras där är solklart: eko är en lönsam satsning, i alla led. Så hur kan det vara att en marknad som blomstrar inte gör sig till känna hela vägen fram till de som producerar det som marknaden vill ha? Det är där vi har vår fokus.

Just nu finns det mörka orosmoln vad gäller de jordbrukspolitiska förutsättningarna för eko, både nationellt och på EU-nivå. Vissa förslag som ligger är orimliga och de viktiga långsiktiga signaler som behövs lyser med sin frånvaro. Vi jobbar stenhårt med att påverka besluten i rätt riktning. Miljöersättningen till ekologisk produktion är fortfarande av största vikt, trots en ökande marknad. Vi kan inte prata om en succé förrän marknadens efterfrågan syns i ekoböndernas plånböcker.

När vi pratar med nuvarande ekologiska producenter så märker vi att många tvekar inför att fortsätta med sin produktion. De upplever att det råder alltför stor osäkerhet gällande produktionsvillkoren. För att inte tala om de som skulle kunna lägga om sin produktion och satsa på eko. De tvekar ännu mer. Hur ska vi kunna öka en svensk produktion av eko utan att vi har bönderna med på banan?

Vårt största uppdrag just nu är att intensifiera vårt arbete med att förbättra villkoren för Sveriges ekobönder och stimulera en omläggning till eko. Vi samlar producentgrupper och jobbar för att trygga priserna så att en större del av det ekologiska mervärdet når bönderna. Om inte det sker så kommer den ökande efterfrågan att tillgodoses med import. Det vore inget annat än ett misslyckande för svenskt lantbruk och näringsliv.

Att allt fler konsumenter väljer eko i butikshyllan är en framgångssaga. Detaljhandelns försäljningssiffror är helt enkelt fantastiska. Men Ekologiska Lantbrukarna står bönderna närmst och vi tänker inte korka upp champagneflaskan förrän marknadssignalerna når ända fram till lagårdsbacken.

Maria Dirke, verksamhetsledare Ekologiska Lantbrukarna
Carl-Erik Ehrenkrona, ordförande Ekologiska Lantbrukarna

Bli medlem i Ekologiska Lantbrukarna


"Ekologiska Lantbrukarna påverkar politiken så att vi ekobönder kan få bättre ekonomi på gårdsnivå, därför är jag medlem."

Bengt Edsgård KRAV-grisbonde

KONTAKTA OSS

Ekologiska Lantbrukarnas kansli
nås på telefon 010-750 08 55 eller
via mail kansliet@ekolantbruk.se

TELEFONTIDER

Måndag: stängt
Tisdag: 8-12
Onsdag: 8-12
Torsdag: 8-12
Fredag: stängt

POSTADRESS

Ekologiska Lantbrukarna
C/o KRAV Ekonomisk förening
Box 1037
751 40 Uppsala

OBS ej paket!
Kontakta kansliet för
mer information.