MENY menu

Bli vän med nyttodjuren på åkern

Skalbaggsåsar ger jordlöpare och nyckelpigor ett hem för vintern, blomsterremsor lockar blomflugor och parasitsteklar, att undvika tidiga skadedjursbekämpningar gynnar de flesta nyttodjur. Jordbruksverkets nya satsning ger råd om hur du kan få fler nyttiga insekter och spindeldjur till åkern. Där minskar de skadedjurspopulationerna.

Nyttodjurssatsningen består av en app, faktablad, information på hemsidan och presentation av veckans nyttodjur på facebook. Det är samma material som används i de olika kanalerna. Satsningen är gjord inom projektet Mångfald på slätten och elva olika grupper av insekter och spindeldjur lyfts fram.
- Det finns många böcker om skadedjur, men inte så många om nyttodjur. Allt som rör sig i odlingarna är inte skadedjur. De nyttiga rovdjuren finns överallt, i trädgårdar, fältkanter och på åkern, säger Christina Winter på Jordbruksverkets rådgivningsenhet som varit med och tagit fram materialet.

- En del rovdjur är väldigt specialiserade på till exempel bladlöss, medan spindlar fångar och äter nästan allt de kommer över. Vissa arter är vanligare i fleråriga kulturer som frukt och bär medan andra huvudsakligen lever i åkermark.

Att rovdjur i form av insekter och spindeldjur som finns naturligt i markerna gör nytta har påvisats i vetenskapliga studier, berättar Mattias Jonsson, Institutionen för ekologi vid SLU Ultuna:
- En studie där de naturliga fienderna stängdes ute från vårsådd spannmål med barriärer visade att nyttodjuren minskade skadorna av havrebladlus med i genomsnitt 50 procent. Procentuellt var effekten dubbelt så stor på ekologiska fält som på de konventionellt brukade

Läs mer på Greppa Näringens hemsida

Bli medlem i Ekologiska Lantbrukarna


"Ekologiska Lantbrukarna påverkar politiken så att vi ekobönder kan få bättre ekonomi på gårdsnivå, därför är jag medlem."

Bengt Edsgård KRAV-grisbonde

KONTAKTA OSS

Ekologiska Lantbrukarnas kansli
nås på telefon 010-750 08 55 eller
via mail kansliet@ekolantbruk.se

TELEFONTIDER

Måndag: stängt
Tisdag: 8-12
Onsdag: 8-12
Torsdag: 8-12
Fredag: stängt

POSTADRESS

Ekologiska Lantbrukarna
C/o KRAV Ekonomisk förening
Box 1037
751 40 Uppsala

OBS ej paket!
Kontakta kansliet för
mer information.